BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demján támogatja az élelmiszer-áfa csökkentését és aranyba fektet

Az év elején 26 százalékos részesedést szerzett az aranykereskedelemmel foglalkozó Solar Capital Gold nevű cégben Demján Sándor. Az üzletember a Világgazdaságnak elmondta: több más, bővíthető tulajdonosi körű cégben is szeretne még kisebbségi részesedést szerezni.

A Solar Capital Goldot 2009-ben alapította a Solar Capital jellemzően áru- és határidős piaci üzletek kötésével foglalkozó brókercég. Idén év elején azonban Demján Sándor 26 százalékos, Szabó Zsolt 74 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben. A tulajdonosváltással kapcsolatban Demján Sándor elmondta: komoly problémát szokott okozni, hogy a cégek arctalanná válnak, ő pedig ehhez a céghez nevét és arcát adja.

Demján Sándor a Világgazdaságnak elmondta, hogy a Gránit Bank és a Solar Capital Gold Kft. után további cégekben is szeretne kisebbségi tulajdonrészeket szerezni. Az üzletember olyan cégekre gondol, amelyek tevékenysége és tulajdonosi köre bővíthető.

Demján elképzelhetőnek tartja ezeknek a cégeknek esetleges tőzsdei megjelenését is, de alapvetően más tőkebevonásra gondol. Arról, hogy milyen üzletágakban tervez cégeket alapítani vagy tulajdont szerezni, csak annyit árult el, hogy hosszú távon a mezőgazdaságban lát fantáziát és a költségvetés rendbetétele után indokoltnak tartja az élelmiszerek áfájának csökkentését.

A Solar Capital Gold mai, bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Szalai Sándor, a cég ügyvezetője elmondta: azt szeretnék elérni, hogy Kelet-Európában is a befektetői kultúra részévé váljon az aranyvásárlás. Az ügyvezető elsősorban azt tanácsolja a kisbefektetőknek, hogy folyamatosan kis mennyiségben vásároljanak aranyat, így gyakorlatilag átlagáron jutnak aranyhoz és védve lesznek az árfolyam-ingadozásoktól.

A társaság arra is lehetőséget biztosító a kis tételben gondolkodóknak, hogy aranyszámlán jegyezzék befektetésüket, melyet bizonyos mennyiség elérése után aranytömbre lehet átváltani. A cég vezetői a magyarországi aranypiac méretét nem tudták pontosan meghatározni, becslésük szerint a lakosság 15 ezer milliárd forint értékű pénzügyi befektetéseinek 1-2 százalékát teszi ki a befektetési arany. Szerintük egy még most kialakuló piacon kezdik meg tevékenységüket, és azon meghatározó szereplők kívánnak lenni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.