BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A kormány hazardírozását nem tudja semlegesíteni az MNB

A piaci várakozásoknak megfelelően a jegybank 50 bázisponttal, 7 százalékra emelte az irányadó rátát. A döntés kicsit meglepett minket, hisz az MNB a múlt havi kamatdöntő ülése után kiadott közleményében arról írt, hogy az akkori 50 bázispontos emelést, akkor követi majd további szigorítás, ha az inflációs és az országkockázati kilátásokban nem következik javulás - írja Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere.

Az elmúlt hónap során  kisebb mértékű konszolidációt tapasztalhattunk: erősödött a forint, mérséklődött a CDS felárunk, szűkültek a bázis swapok,  így véleményünk szerint indokolható lett volna egy kisebb mértékű emelés. Igaz ugyan, hogy az elmúlt hetek mérsékelt piaci javulása ellenére fordulatról egyáltalán nem beszélhetünk, azonban a hazai recessziós kilátások tükrében a jegybank részéről talán érdemesebb lett volna megvárni az EU-val és az IMF-el folyatatott tárgyalások kimenetelét. 

A folyamatos adóemelések miatt jövőre várhatóan jelentősen emelkedő infláció ellenére az MNB számára véleményünk szerint továbbra sem az infláció kordában tartása az igazi gond. A jegybank kamatpolitikájának alakításánál továbbra is az ország pénzügyi stabilitásának, likviditásának a megőrzése az igazi kihívás. Meglátásunk szerint a jegybank ebből a szempontból meglehetősen szorult helyzetben van, hisz a kormány hazardőr gazdaságpolitikájának negatív hatásait az MNB folyamatos kamatemelésekkel tartósan nem tudja semlegesíteni. A  jelenlegi helyzetben nincs sok választási lehetőség: az ország politikai döntéshozóinak az elkövetkező hetekben két út között kell választaniuk.

Optimális esetben a kormány megállapodik az EU-val és az IMF-el, megnyugodhatnak a piacok, esetleg elkerülhető lesz a további kamatemelés, és már csak az eurózóna egyben maradásáért kellene „drukkolnunk”. IMF csomag hiányában viszont tragikus forgatókönyvek következhetnek: külső finanszírozás nélkül egyszerűen nem biztosított jövőre az ország finanszírozása,  ezáltal felmérhetetlen kockázatoknak lennénk kitéve, amely radikális forintgyengülést és brutális állampapír piaci hozamemelkedést jelenthet. IMF és EU-s pénzek nélkül az ország devizában fennálló kötelezettségeinek kielégítésére a  jegybanki tartalékok felhasználása pedig  csak olaj lenne a tűzre.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.