BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódhat a kamatemelés, erősödhet a forint

Lengyelország megkezdheti, Magyarország pedig folytathatja az év első hónapjaiban a monetáris szigorítást, hogy megfékezzék a mindkét országban felgyorsuló inflációt és pénzromlást.

A magyar alapkamaton utoljára december 20-án változtatott a Monetáris Tanács, amikor is 25 bázisponttal 5,75 százalékra emelt, ám a szakértők szerint a folyamat nem áll meg az új év első hónapjaiban sem. Az Unicredit elemzői szerint jövő héten és februárban egyaránt újabb negyed százalékponttal emelkedhet az alapkamat, elérve a 6,25 százalékot.

Ezzel párhuzamosan a térségben Lengyelország is aktivitásba kezd a várakozások szerint: a nemzeti bank illetékesei jövő hét szerdai ülésükön a rekordmélységű 3,5-ről 3,75 százalékra emelhetnek, év végén pedig akár 4,5 százalék is lehet az irányadó hétnapos kamat.

Magyarországon a kamat emelésének kettős pozitív hatása lenne. Egyrészt erősítené a forint árfolyamát, mely az utóbbi három hónapban 1,3 százalékot veszített az amúgy is gyengélkedő euróval szemben - ennél gyengébben talán csak a török líra teljesített ez idő alatt. Másrészt a szigorodó monetáris politika segítségével sikerül megakadályozni, hogy az infláció az év végi célként kitűzött 3,0 százalék felett ragadjon. novemberben ugyanis az energia- és élelmiszerárak vágtázásának köszönhetően az infláció 4,2 százalékra emelkedett, ám az ezek nélkül számított maginflációs ráta is 1,9 százalékon alakult.

A lengyeleknél az infláció ugyan csak 2,7 százalék, a lengyel zloty azonban az utóbbi másfél hónapban 2,3 százalékot veszített értékéből, ami sürgetőleg hathat a monetáris politikai irányítóira egy kamatemelés érdekében.

Kattintson ide az árfolyamok megtekintéséhez

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.