BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hadüzenet a shortolásnak

Szigorú jelentési kötelezettséget ró a shortolókra az az új német szabályozás, amely március 25-től 2011 január végéig lesz hatályban. Az előírás értelmében minden olyan eladási pozíciót jelenteni kell a német pénzügyi felügyeletnek (Bafin), amely az illető részvény kibocsátott állományának 0,2 százaléknál nagyobb hányadát érinti. A Bafin nyilatkozata szerint az új szabályozás azokon az ajánlásokon alapszik, amelyeket az Európai Értékpapír-piaci Szabályozók Bizottsága (CESR) már február végére ígért (VG, február 23., 5. o.), de csak a múlt héten tett le az Európai Bizottság asztalára.

Németországban még január végén oldották fel a shortolásra vonatkozó részleges tilalmat, de a berlini kabinet már akkor jelezte, hogy a szabályozás szigorításán dolgozik. A múlt héten bejelentett hatálybaléptetéssel a Bafin az elsők között ültette át a nemzeti szabályozásba a CESR által megfogalmazott ajánlásokat.

Az új szabályozás szerint a 0,2 százalékos bejelentési kötelezettségen felül azt is minden alkalommal jelezni kell a Bafin felé, ha az eladási ügylet a részvények újabb 0,1 százalékát is érinti. Az olyan esetekben, amikor az eladási volumen átlépi a 0,5 százalékos küszöböt, az ügyletet nevek említése nélkül közzéteszik a Bafin honlapján.

A shortolásra vonatkozó bejelentési kötelezettség mellett Berlin egyébként más új jogszabályokkal is a pénzpiac átláthatóságának növelésére törekszik. Ahogy Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter fogalmazott, a kabinet fel kívánja tárni a „tőkepiac szürke zónáit”. Az újabb szigorításokat tartalmazó csomagot várhatóan néhány hónapon belül hagyja jóvá a koalíciós kormány.

A fenti küszöbértékek megfelelnek egyébként a CESR múlt héten közzétett ajánlásaiban megfogalmazottaknak, ez azonban az eredeti uniós szabálytervezet felvizezését jelenti. Korábban ugyanis a CESR 0,1 százalékban kívánta megszabni az első bejelentési kötelezettség küszöbértékét. A mostani javaslat a már jelenleg is érvényben lévő brit szabályokhoz képest is enyhébb. A szigetország pénzügyi felügyelete (FSA) ugyanis nem 0,5, hanem már 0,25 százalékos érintettség esetén is közzéteszi az illető shortpozíciót. Jogi szakértők szerint ennek az lehet a következménye, hogy London uniós szintre „puhítja” önkéntes szabályozását.

A CESR ajánlásainak alkalmazása egyelőre csak önkéntes alapon történik az egyes tagállamokban, és Michel Barnier belső piacokért felelős biztos döntésétől függ, hogy javasolja-e a bizottság kötelező érvényű jogszabállyá tételüket. Reuters, EurActiv

„Védett” papírok

(pénzintézetek, amelyek részvényeit érintik a német shortolási korlátozások)

Allianz

Generali Holding

Deutsche Bank

Commerzbank

Deutsche Börse

Deutsche Postbank

Hannover Rückversicherung

MLP

Munich Re

Forrás: Reuters



Allianz

Generali Holding

Deutsche Bank

Commerzbank

Deutsche Börse

Deutsche Postbank

Hannover Rückversicherung

MLP

Munich Re

Forrás: Reuters Fedezeti alapok Várhatóan jóváhagyják a tagállamok a fedezeti alapok működéséről szóló uniós jogszabálytervezetet az EU pénzügyminisztereinek legközelebbi, március 16-i ülésén. Brüsszeli források szerint a hosszas vita után született egyezség több kompromisszumot is tartalmaz. Így például a német, francia és olasz ellenállás dacára is figyelembe veszik azt a brit szempontot, hogy a szigorítások ne az összes alapra, hanem csak a nagyobbakra vonatkozzanak. E szerint a 100 millió eurónál kisebb értékű eszközállományt kezelő alapok várhatóan felmentést kapnak az új szabályok alól.

Az új irányelv (AIFMD) központi eleme, hogy a fedezeti alapok legfontosabb ügyeiben döntést hozó menedzsereknek regisztráltatniuk kell magukat a hatóságoknál, és be kell számolniuk a tevékenységükről. A tervezet kritikusai szerint ugyanakkor azzal, hogy nem magukat az alapokat, hanem a vezetőiket vonná ellenőrzése alá, az új szabály kibúvókra ad lehetőséget.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.