BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat bukott az OTP - Citi: befagyhat a pénzcsap

A Budapesti Értéktőzsde az elemzői várakozásoknak megfelelően zuhanással kezdte a napot, a blue chipek közül az OTP több mint 8 százalékot bukott, miközben a Bloombergnek nyilatkozó elemzők az IMF-tárgyalásokat értékelik.

A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX reggel 9 órakor 3,85 százalékos mínuszban, 21 630 ponton áll, a parkett vörösbe borult. A legnagyobb vesztes a jelenlegi állás szerint az OTP, a bankpapír értéke 8,46 százalékkal, 4 705 forintra csökkent. A Mol 4,10 százalékos mínuszban, 19 750 forinton áll, a Richterért 2,25 százalékkal kevesebbet, 43 300 forintot adnak, a Magyar Telekom ára 662 forint, ez 3,77 forintos mínuszt jelent.

Az elemzők már az IMF tárgyalások leállásának híre hallatán arra figyelmeztettek, hogy ma beszakadhat a tőzsde és zuhanhat a forint. Az UniCredit elemzője, Tóth Gyula az ügyfeleknek írt tájékoztatójában úgy fogalmaz: a Nemzetközi Valutaalap küldöttségének távozása elsősorban a szentiment szempontjából jelent problémát és kevésbé a finanszírozást tekintve. Tóth szerint a kevés, napvilágra került információ azt jelzi, hogy a 2010-es költségvetés nagyjából tartható, az IMF 0,3 százalékos rést talált a büdzsén. Ugyanakkor a 2011-es költségvetést kockázatosabbnak látja a szakértő, a kulcskérdés a deficitcél betartása.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Gargyán Eszter, a Citigroup szakértője ugyanakkor kommentárjában leszögezi, hogy a felülvizsgálat teljesítése nélkül befagyhat Magyarország finanszírozása, mivel a piacok elvesztik a bizalmat az IMF-megállapodás hiányában. Az elemző egyetért abban, hogy a 2010-es költségvetésen talált rés nem jelentős, bár a Citi kommentárjában 1 százalékot jelöl meg, szemben az UniCredit véleményében megjelenő 0,3 százalékkal. Mindamellett a Citi elemzője hangsúlyozza, hogy a jelenlegi számok azt mutatják: további takarékossági lépések nélkül nem vezethető be az egykulcsos, 16 százalékos SZJA.

Emellett az ország állapota mélyebb, strukturális átalakítást indokol. Gargyán úgy látja: a nemzetközi nyomás hatására a magyar kormány megállapodást fog kötni az IMF-fel, bár ezek részleteit vélhetően csak az önkormányzati választásokat követően hozza nyilvánosságra, hogy ezzel a voksolás utánra halassza a rossz hírek bejelentését.

Mint arról a Világgazdaság beszámol, a JPMorgan bankcsoport kommentárja szerint a magyar kabinet az októberi helyhatósági választások előtt nem terjeszti be a 2011-es költségvetési tervezetet, márpedig a delegációk visszatérésére csak e dokumentum bemutatása után lehet számítani. Maga Christoph Rosenberg, az IMF-delegáció vezetője is leszögezte: a nemzetközi szervezet többet szeretne tudni a jövő évi büdzsét érintő kormányzati tervekről, a kabinet pedig minden bizonnyal előbbre jut a költségvetés tervezésében a következő tárgyalásig. Olli Rehn, az unió gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa is rámutatott: a deficittúllépés jövő évre tervezett korrekciója a jelenleg tervezettnél nagyobb mértékű megszorításokat igényel, különösen a kiadások terén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.