BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat esett a pesti tőzsde

A BUX 3,8 százalékot esett hétfőn. A Mol több mint 5 százalékos gyengülést szenvedett el.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 3,76 százalékot esett hétfőn. A borongós nemzetközi befektetői hangulatot rontotta, hogy a Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítője negatív kilátását tűzött az Egyesült Államok „AAA” hitelminősítésére.

A BUX több mint 900 pontot esett, 24,4 milliárd forintos forgalom mellett.

A nap vesztese a Mol, 5,51 százalékot esett 23 905 forintra. Az OTP 4,73 százalékkal került lejjebb egy nap alatt, 5 945 forinton jegyzik.

A Magyar Telekom és a Richter mérsékelten gyengült. Az MTelekom 1,63 százalékot korrigált 604 forintra. A gyógyszerpapír 1,07 százalékos mínuszban végzett, 36 605 forinton jegyzik.

Pintér András, a Budapest Alapkezelő régiós részvény-befektetésekért felelős portfólió menedzsere azt mondta, hogy az S&P lépésére a kockázatos eszközök negatívan reagáltak. „A kockázati étvágy érezhető csökkenése” történt – tette hozzá. „A Mol és az OTP jól teljesített az idén, így pozíció zárások történhettek” – emelte ki.

Blahó Levente a Világgazdaság Online-nak azt mondta, hogy az S&P lépése abban az értelemben „meglepetés, hogy meg merte tenni”. A Raiffeisen elemzője kiemelte, eddig „soha, semmilyen módon nem mertek hozzányúlni az Egyesült Államok hitelminősítéséhez”.

Az elemző volatilis mozgásra számít az amerikai piacon a következő hetekben, ugyanis az S&P 500 index 100-150 cége fog jelenteni.

Az S&P 500 1,6, a Dow Jones 1,75, a Nasdaq 1,8 százalékos esést mutat. Az európai vezető indexek 2-3 százalék közötti mínuszt mutatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.