BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek az eredmények

Robbanthat az Egis, vegyesek az előrejelzések az OTP-vel kapcsolatban

Tegnap indult el a magyarországi gyorsjelentési szezon a Zwack negyedéves jelentésével, a nagyobb tőkepiaci szereplők viszont még néhány napot-hetet váratják a befektetőket eredményeikkel. A nagypapírok közül elsőként a Magyar Telekom osztja meg harmadik negyedéves számait a nyilvánossággal jövő csütörtökön, és a távközlési cégtől a tavalyinál valamivel gyengébb eredményt várnak az elemzők. A Bloombergnek előrejelzést adó szakemberek 150 és 155 milliárd forint közé várják a nettó árbevételt, tavaly ennél magasabb, 160 milliárd forint körüli forgalma volt a cégnek. A társaság EBITDA-ja is csökkenhet mintegy 10 százalékkal, a tavalyi 71,2 milliárd az idei harmadik negyedévre 64 milliárd forint körüli szintre olvadhat, a nettó soron viszont nem várnak túl nagy változást az elemzők, akik szerint az idén is 22-23 milliárd forint körüli profitot könyvelhet el a cég.

Nagyjából két hét múlva valószínűleg a két nagy gyógyszercég jelentése tartja majd lázban a befektetőket. A kisebbik piaci szereplő, az Egis egyébként szeptember 30-án nemcsak a negyedévet, hanem a teljes pénzügyi évét is zárja. Az utolsó negyedévre ennél a társaságnál a tavalyinál lényegesen jobb eredményeket vár az UniCredit elemzői részlege. Az értékesítési bevétel megközelítheti a 30 milliárd forintot, ez 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, az EBITDA a tavalyi csaknem duplájára, 6 milliárd forintra emelkedhet, a nettó eredmény soron is a tavalyi többszöröse, 2 milliárd forint fölötti összeg szerepelhet.

Az UniCredit a Richterrel kapcsolatban is derűlátó, 79 milliárd forint fölötti árbevételre számít a július–szeptember közötti időszakban, szemben a tavalyi 62,5 milliárddal. A többi szakember viszont ennél lényegesen visszafogottabb, 64–69 milliárd közötti becslést adott. Az EBITDA soron is az UniCredit 20 milliárd közeli prognózisa a legmagasabb, ez 40 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, a többi elemző szerényebb számokat vár, a Wood & Company szerint például a tavalyi 14,2 milliárd alatt lesz a társaság EBITDA-ja az idén. Tavaly a Richter 9,76 milliárd forintos nettó eredményt ért el a harmadik negyedévben, és az elemzői konszenzus az idén is hasonlóra számít.

A két nagyágyú, az OTP és a Mol csak a hónap második felében teszi közzé negyedéves eredményeit. A hitelintézet tavaly még csaknem 46 milliárd forintos nettó eredményt ért el, az idén várható profittal kapcsolatban pedig rendkívül vegyesek az előrejelzések. Van olyan elemző, aki az idén is csaknem ugyanekkora, 43,3 milliárd forintos nettó eredményt vár a banktól, de olyan is akad, aki szerint a 10 milliárd forintot sem éri majd el a társaság adózás utáni nyeresége. A Mollal kapcsolatban már lényegesen nagyobb az összhang az elemzők körében, a cégtől 160 milliárd forint körüli EBITDA-t és nagyjából 95 milliárd forintos nettó profitot várnak. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.