BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma kibújik a szög a zsákból

14:30-kor jelenik meg ugyanis a második negyedéves amerikai GDP adat. A beszámoló kapcsán érdekes momentum lesz a készlethatás alakulása, ugyanis az első negyedévben a felülvizsgálatok során egyre nagyobb arányt hasított ki ez a faktor, miközben a gazdasági teljesítményt lefelé korrigálták.

Számszerűen a GDP-növekedés a revíziók folyamán 3,2 százalékról 2,7 százalékra csökkent, miközben a készlethatás 1,6 százalékról 1,9 százalékra nőtt. Vagyis a gazdasági hangulat javulásával mind több vállalat érezte úgy, hogy érdemes felpörgetni az aktivitást, amelynek csak egy része landolt a fogyasztóknál, a többi a raktárakban kötött ki arra számítván, hogy az élénkülő gazdaság további keresleti nyomást vált majd ki.

Ez a vállalati beruházások felpörgését is okozta, emellett ugyanakkor a fogyasztás mérsékelt ütemben nőtt. Az igazán érdekes momentum azonban az éves GDP-adatok revíziója lesz, egészen 2007-ig nyúlik vissza majd a felülvizsgálat. Korábban többször volt rá példa, hogy az illetékes minisztérium utólag rontotta jelentősen ezeket az adatokat, de tavaly arra is sor került, hogy a bázisidőszakot 2000-ről 2005-re módosították, hogy ezzel is kozmetikázzák a mutatókat.

gazdasági teljesítményt lefelé korrigálták. Cashline-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.