BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkaerőpiaci megvilágosodás, profitwarning az Egis-től

Ma délután lát napvilágot az októberi átfogó munkaerőpiaci (non-farm payrolls) adat a tengerentúlon, melytől a piaci konszenzus (-175 ezer) jobb számokat vár, mint az előző hónapban (-263 ezer), amit amúgy a picivel jobb szerdai ADP adat is alátámaszthat – írja a Cashline.

Ugyanakkor múlt pénteken a Goldman Sachs-os srácok egy gyors piaci elemzésükben -200 ezres számot, illetve 9,9 százalékos munkanélküliségi rátát prognosztizáltak (ez 26 éves csúcs), így vélhetően a tényadatok is valahol ekörül alakulhatnak (ez amúgy már 22 hónapja tartó esést jelentene), bár egyes elemzői kommentárok szerint akár negatív meglepetés is érheti a piacokat, ami tovább generálhatja ezt az ideges csapkodást az árfolyamokban.

Összességében azt lehet elmondani, hogy amióta kirobbant a válság, az USA-ban 7.2 millió állás szűnt meg, ebből 5.8 millió az elmúlt egy évben, ami azért ijesztő szám, sőt sokan nem is keresnek tovább munkát, ami meg nem jelenik meg a munkanélküliségi rátában, így több elemző szerint igazából 14-15 százalék körül lehet a tényleges érték.

Profitwarning az Egistől. A társaság idén másodszor tett közzé olyan hivatalos dokumentumot, amelyben az elemzői várakozások és a tényadatok lényeges eltérésére mutat rá. Januárban kellemesebb volt a hasonló jellegű tájékoztatás, mivel akkor a konszenzus adatai nyomottak voltak, míg a mostani helyzetben a felfokozott várakozásokat próbálta hűteni az Egis.

A nettó eredmény még ennél is csúnyább lett, a 406 millió forintos érték ugyanis 87 százalékkal alacsonyabb 2008 harmadik naptári negyedévében termeltnél és 70 százalékkal az elemzői várakozásoktól. Ez azonban nem meglepő annak fényében, hogy maga az Egis is az alacsonyabb exportbevételekre hivatkozik, míg a pénzügyi eredményt egyes leányvállalatok értékvesztése rontotta. Egyelőre nem tudni, hogy mely piacokat érintette a visszaesés, de elképzelhető, hogy a FÁK régión belül az orosz/ukrán piac okozhatott csalódást.

Az OTP visszafizette a márciusban kapott 1,4 milliárd eurós hitel felét - jelentette be a társaság tegnap. Ezt a keretet az állam biztosította azért, hogy a KKV-szektor hitelezési feszültségein enyhítsenek. Az OTP bejelentése szerint kb. 450 millió eurónak megfelelő értékű hitelt folyósított eddig a program keretében, ennek fényében nem meglepő a korai visszafizetés. A sarokszámok azért sem adnak aggodalomra okot, mivel azt a tendenciát tükrözik a vállalati hitelezés kapcsán, amelyet korábban több banknál is láttunk - nevezetesen, hogy a hitelkereslet csökkenése mellett óvatosságból a bankok sem siettek annyira a hitelezés felpörgetésével.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.