BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási veszteségek az értéktőzsdén

Állami beavatkozások miatti aggodalom miatt zuhantak novemberben a részvényárak a pesti börzén

Értékpapírpiac. Novemberben 569 milliárd forintot veszítettek a magyar részvények tulajdonosai. A hónap során a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX 10,83 százalékkal, 20 639,64 pontra esett, a börzén forgó részvények értéke pedig 9,1 százalékkal, 5676,3 milliárd forintra csökkent.

Az A kategóriás részvények közül csak három árfolyama emelkedett: a Danubiusé 3,7, az AAA Autóé 1,52, a TVK-é 0,88 százalékkal drágult. A legnagyobb, 17,41 százalékos árfolyam-veszteséget az FHB Bank részvényei szenvedték el. Az Egis papírjai 17,24, a PannErgy-részvényei 15,41 százalékkal zuhantak. Ennél is nagyobb, 25,24 százalékot veszített értékéből a tőzsde B kategóriájába a hónap elején bevezetett CIG Pannónia Biztosító papírja. A fontosabb részvények közül az MTelekom 3,2, a Richter 7,53, a Mol 10,39, az OTP Bank 15,09 százalékot veszített az értékéből.

Elsősorban a magán-nyugdíjpénztári vagyon tervezett állami tulajdonba vételével kapcsolatos bejelentések okozták a tőzsdei visszaesést – mondta a Világgazdaságnak Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője. Az árfolyamok zuhanásához hozzájárult az egyes ágazatokat sújtó különadók bevezetése, valamint azok a hírek, melyek szerint a gyógyszergyárak várhatóan kevesebb adókedvezményt vonhatnak le kutatás-fejlesztési tevékenységükhöz kapcsolódóan.
A három árfolyamnyereséget felmutató társaság jó eredményeit ugyan indokolhatnák a hónap során nyilvánosságra hozott III. negyedévi gazdálkodásról szóló gyorsjelentések kedvező adatai. A Raiffeisen Bank üzletkötője viszont azzal magyarázza a részvények drágulását, hogy az érintett cégek papírjainak forgalma nagyon kicsi.
Az OTP Bank és a Mol részvényei viszont azért estek az átlagnál jobban, mert a külföldi intézményi befektetők azokból többet birtokoltak, ezért most többet is adtak el belőlük. A bankpapírok értékét különösen erősen szokta érinteni, ha annak az országnak a makrogazdasági kockázatai növekednek, ahol a hitelintézet működik. A Richter papírjainak viszonylag kisebb árfolyamesését az utóbbi hetekben bejelentett két felvásárlás indokolja. Az MTelekom részvényei pedig már októberben jelentősen veszítettek értékükből, ezért volt most jóval az átlag alatti a visszaesés.
Decemberben várhatóan szinten maradnak, januárban viszont tovább zuhannak a részvényárak – véli Szatmári Tamás. Szerinte az év végén a részvények iránt megnövekedő kereslet ideiglenesen fenntartja a jelenlegi árfolyamokat, a következő esztendő elején azonban ismét esni kezdhetnek a magyar részvények árai. Az üzletkötő további 15-20 százalékos visszaesést is elképzelhetőnek tart. GIJ





Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.