BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Roubini megmondta, mi jelenthet menedéket

Nem szolgált újdonságokkal a hétvégi franciaországi csúcstalálkozó, amelyet Aix-en-Provence városában rendeztek – tudósít a Cashline.

A rendezvényen többek között előadást tartott Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke is, aki ismételten a költségvetési szigorra hívta fel az EU tagállamainak figyelmét, mivel véleménye szerint ez vezethet ahhoz, hogy a bizalom visszaáll a régió országaival és adósságpályájával kapcsolatban.

Nem teljesen osztotta ezt a véleményt Roubini, aki szerint stagnáló növekedéssel kell kalkulálni az eurózóna kapcsán, mivel a költségvetési megszorítások rendkívül erős féket képeznek ezen gazdaságokban. Roubini véleménye szerint a közeljövőben menedéket jelenthetnek az amerikai, német és kanadai állampapírok, mivel ezek gazdasága stabilabb lábakon áll, és az adóssághelyzetük kevésbé feszített.

Azt sajnos nem tudjuk, hogy mire gondolt Roubini Amerika kapcsán, hiszen az USA államadóssága a GDP 89 százalékra rúg és június elején átlépte a 13 ezer milliárd dolláros értéket. Ezzel a helyzettel az USA a világranglista élén jár, jóval megelőzve Franciaországot, Németországot vagy akár Nagy-Britanniát. Más kérdés persze, hogy ki milyen jövőképpel és adósságpályával számol a következő éveket tekintve. Mindenesetre érdekes, hogy mindezen víziók ellenére Roubini nem vár újabb mélyrepülést a világgazdaságban, amely éles ellentétben áll a korábbi 1-2 évben alkotott véleményével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.