BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Szétbontott a vonal a Magyar Telekomnál"

Bár a főbb eredménysorokon megfelelt az elemzői konszenzusnak az eredmény, a nettó eredmény elvérzett az összevetésben – jelenti a Cashline.

Ebben egy egyszeri tétel játszott főszerepet, amely a macedón osztaléfizetéshez ugyanis egy 5,2 milliárd forintos halasztott adókötelezettséget kellett elszámolni, amely lehúzta a nettó eredményt (kérdés, hogy mennyiben számoltak ezzel a szereplők).

A működés tekintetében azonban az első negyedév kedvezőtlen tendenciái tükröződnek, vagyis a hangalapú bevételek továbbra is csökkenést mutatnak, emellett a hazai adatbevétel is morzsolódtak, amelyet csak részben tudott ellensúlyozni a külföldi leányok eredményhozzájárulása.

Részben ennek köszönhetően, részben a magyar kormányzati megrendelésekben várható visszaesés miatt rontott az idei várakozásain a Telekom, így már 6-8 százalék árbevételerózióval és a tisztított EBITDA 7-9 százalékos visszaesésével kalkulálnak. Ennek tükrében az beruházásokat is visszavágják (capex) a korábbi 5 százalékhoz képest 10 százalékos mértékben, amely részben kompenzálhatja a kieső bevételeket (persze kérdés, hogy ez mennyire fenntartható).

Intő jel lehet azonban, hogy nettó eladósodottsági ráta az első negyedév végi 30 százalékról 34,1 százalékra ugrott, bár ebben az időszak végi árfolyamok is szerepet kaphattak. Emellett a montenegrói/ macedón vizsgálatok további 900 millió forintot haraptak le a negyedév eredményéből. Az amúgy is visszafogott beruházások és az alacsonyabb működőtőke-igény a szabad készpénzáramra is jó hatással volt, így az első féléves érték egy részvényre eső értéke 70 forint körül van. Még a várhatóan kedvezőtlenebb második féléves tendenciák tükrében is elérhetőnek tőnik egy 70 forintot meghaladó osztalék, amely részben tompíthatja a profitwarning-hoz kapcsolódó eladói nyomást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.