BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tűzszünet Líbiában: Erőre kaptak a tőzsdék, zuhan az olaj

Líbia tűzszünetet hirdetett péntek délután, melynek hatására felépültek az európai vezető tőzsdeindexek, és meredezen zuhanni kezdett az olaj árfolyama. Az STSE100 1, a DAX 1,44, a CAC40 1,8 százalékos pluszban áll.

A BUX is feljebb kapaszkodott: 0,8 százalékos erősödésbe váltott a korábbi 0,1 százalékos emelkedésből. A nyersolaj hordónkénti ára 103 dollárról 100,6 dollárra mérséklődött. A Brent típusú olaj ára 116 dollárról 113-ig süllyedt, pillanatnyilag 114 dolláron jegyzik.

A líbiai külügyminiszter jelentette be a tűzszünetet, melyre azonnal optimistán reagált a piac.

A svájci frank mérsékelten gyengült, ahogy az optimizmus fokozódott. Az euró  1,272-ról 1,277 fölé emelkedett az alpesi deviza ellenében, melynek hatására a svájci frankért már kevesebb mint 214 forintot kell adni.

A bejelentés előtt még 215 forint körül járt a frank, hajnalban 217,5-ről indult a kurzus.

Később némileg mérséklődött a hirtelen hangulatjavulás: az FTSE100 0,7, a DAX 1,2, a CAC40 1,5 százalékos pluszban áll. A BUX tartja a megszerzett szintet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön New Yorkban megszavazta a Líbia feletti légtérzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot. A 15 tagú BT két állandó tagja, Oroszország és Kína nem élt a vétójogával, de tartózkodott a szavazásnál, s hasonlóképpen járt el India, Brazília és Németország is.

A határozat egyúttal befagyasztja a Líbiai Nemzeti Olajkorporáció és az ország központi bankjának kintlévőségeit a két intézménynek Moammer Kadhafi ezredessel fennálló szoros kapcsolatai miatt. Röviddel a BT ülését megelőzően Líbia vezetője, Kadhafi azzal fenyegette meg az ellenzéki kézben lévő Bengázi védőit, hogy még az éjszaka folyamán elfoglalja a várost.

A légi támogatás mellett hadianyagra is számíthatnak a felkelők az ENSZ BT határozata után. A Wall Street Journal jelentése szerint Egyiptom már meg is kezdte a fegyverszállítást, a határon elsőként kézifegyverek és lőszerek érkeztek a keleti országrészbe. A Sky News forrásai szerint a brit királyi haditengerészet hadihajókat készül vezényelni az észak-afrikai partokhoz és a földközi-tengeri térség keleti felébe.

A Klubrádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint elkerülhetetlen, hogy ne érje légicsapás Líbiát. Tálas Péter elmondása szerint, ha Kadhafi támaszpontjait civil területekre teszi, (pl kórházakba, iskolákba), akkor viszont tehetetlennek bizonyulhat a nemzetközi haderő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.