BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vitték a magyar adósságot, mint a cukrot

Összesen 47,5 milliárd forintnyi állampapírt bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A terv feletti kibocsátást segítette, hogy nagy kereslet mutatkozott a magyar kötvényekre a csütörtöki aukción.

A 3 éves államkötvényekből 51,47 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók, amely 3,63-szoros lefedettségnek felel meg. Ennek köszönhetően a tervezett 15 milliárd helyett 22,5 milliárdnyi 3 éves papírt dobott piacra az ÁKK.

A hozamok 8,68 és 8,7 százalék között szóródtak, az átlagos hozamszint pedig 8,7 százalékon alakult. A hozam 5 bázisponttal csökkent az előző, két héttel ezelőtti kibocsátás átlagos hozamához képest.

Az 5 éves lejáratú állampapírokból 30,12 milliárdnyit vettek volna a befektetők, de az adósságkezelő nem emelte meg a tervezett 15 milliárdos kibocsátási szintet. A minimális hozam 8,79 százalékon, a maximális 8,86 százalékon alakult. Az áltagos hozamszint 8,82 százalék lett, amely 9 bázisponttal kevesebb az előző aukciós hozamhoz képest.

A 15 éves állampapírokból 10 milliárdnyi kelt el, noha kétszeres túljegyzés alakult ki az aukción. A hozamok 8,79 és 8,86 százalék között szóródtak, az átlagos hozamszint pedig 8,82 százalékon alakult. A hozam 13 bázisponttal emelkedett a február 13-ai kibocsátáshoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.