BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi csúcs előtt a tőzsdék

Az év első két hónapja erős volt a világ fejlett tőzsdéin. Az amerikai és brit indexek 7-8 százalékot erősödtek, Japánban kétszámjegyű növekedés volt

Történelmi csúcs közelébe kerültek a New York-i tőzsdeindexek februárban. Az év első két hónapja rendkívül erős volt a világ több tőzsdéjén, az amerikai indexek közül a New York-i tőzsde egyik legfontosabb mutatója, a 30 amerikai nagyvállalat teljesítményét mérő Dow Jones Industrial Average 7,25 százalékot emelkedett két hónap alatt, 14075,37 ponton zárva a februárt. Ez az érték kevesebb mint 90 pontnyira van már csak a 2007-ben felállított történelmi csúcstól.

A másik New York-i vezető index, a félezer cég tőzsdei teljesítményét követő S&P 500 értéke február közepén meg is döntötte a korábbi legmagasabb záró értéket, amikor február 19-én 1530,94 ponton zárt. Az S&P egyébként 1514,68 ponton zárta a februárt, vagyis az év eleje óta 6,12 százalékot emelkedett.

A világ többi fejlett piacai is pozitívan zárták az első két hónapot, a történelmi csúcsoktól azonban még távolabb járnak. A legfontosabb brit tőzsdeindex, a FTSE 100 február végéig 8 százalékot emelkedett, jelenlegi 6300-6400 pont körüli értéke viszont még mintegy 10 százalékkal elmarad a 6950,6 pontos rekordtól. Valamivel közelebb jár már a történelmi csúcshoz a frankfurti tőzsdeindex, a DAX, amely 7700 pont fölött fejezte be a februárt. A német tőzsdeindex 8067,32 pontos tetőzött 2007-ben, tehát már alig 4-5 százalékos emelkedés után új rekordot ünnepelhetnek a piacon. A DAX idei teljesítmény egyébként elmaradt a tengerentúli és brit piacokétól, mindössze 1,7 százalékot emelkedett az év eleje óta.

Az amerikaiaknál is gyorsabban emelkedtek a tokiói részvényárfolyamok. A Nikkei 225 január eleje óta már csaknem 12 százalékos pluszban áll. A jelenleg 11600 pont körül járó japán tőzsdeindexnek viszont az amerikaiakkal szemben a közeljövőben esélye sincs arra, hogy elérje a még 1989 decemberének végén felállított egykori rekordokat, amikor csaknem 40 ezer pontig emelkedett.

A magyarországi tőzsdeindex, a BUX az amerikai és japán piacokhoz képest gyengén, a német és francia tőzsdékhez képest viszont erősen kezdte az idei évet. A februárt 18837,55 ponton zárta, vagyis csaknem 3,5 százalékot emelkedett.

Nőtt a forgalom

Februárban 4,8 százalékkal emelkedett a napi átlagforgalom a Budapesti Értéktőzsde részvény szekciójában, a hónap során 193 milliárd forintnyi ügyletet kötöttek a tőzsdén, a napi átlagforgalom így 9,7 milliárd forint lett.

A hónap folyamán a szekciótagok forgalmi rangsora kissé átrendeződött: a részvénypiacon a Concorde Értékpapír Zrt. bonyolította a legnagyobb forgalmat, míg a második helyezett az Erste Befektetési Zrt. lett, a harmadik helyre pedig feljött a Wood & Company Financial Services a.s. lett.

A hónap folyamán a szekciótagok forgalmi rangsora kissé átrendeződött: a részvénypiacon a Concorde Értékpapír Zrt. bonyolította a legnagyobb forgalmat, míg a második helyezett az Erste Befektetési Zrt. lett, a harmadik helyre pedig feljött a Wood & Company Financial Services a.s. lett.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.