BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szétverték az OTP-t

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója 1,7 millió darab OTP-részvényt adott el – közölte a társaság a BÉT honlapján. A bankrészvény árfolyama már több mint 13 százalékot esett az elmúlt három nap leforgása alatt, miután kiderült, hogy a kormány tovább mentené a devizahiteleseket. Ez akár százmilliárdos veszteséget is okozhatnak a bankoknak.

Zárás

Az OTP 9 százalékos eséssel búcsúzott, 4 200 forinton.

15:19

Délután kissé megnyugodtak a befektetők. Az OTP 9 százalékos esést mutat napon belül, vagyis 4 200 forint a részvény.

14:34

Sajnos tényleg olyan az OTP, mint egy "hulló kés", hiszen már közel 14 százalékos zuhanásban van a bankpapír; 4 000 forint alatt a kurzus.

A BUX 5,5 százalékot esett napon belül, ami több mint 1 000 pontot jelent. A BUX index 18 000 pont alá került.

14:22

A kereskedés újraindítása után nem sokkal már 11,6 százalékos mínuszban állt az OTP. Egy részvény kevesebb, mint 4 100 forint.

A bankpapírt egy technikai szint sem fogta meg sokáig, így a részvény úgy néz ki, mint egy „hulló kés”, amit életveszélyes elkapni (egy-egy stabilabbnak tűnő technikai szintnél, vagy a túladottságban reménykedve), hiszen hisztérikus a piaci szereplők viselkedése.

Ugyanakkor egyre inkább „túlreagálás” látszik a befektetők részéről, ám fontos hangsúlyozni, hogy a devizahitelesek mentését továbbra is homály fedi, és a válságadók hosszú évekig tartó fennmaradása is nagy veszteséget okoz a banknak.

13:56

Az OTP értékpapír kereskedése árelmozdulás miatt szüneteltetésre került - olvasható a BÉT honlapján.

Az OTP az elmúlt héten három ok miatt gyengült:

1. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a HírTV-ben utalt arra, hogy tovább menthetik a devizahiteleseket. A befektetők a pénzintézetek számára legrosszabb forgatókönyvet árazzák, vagyis azt, hogy a bankok állják majd a devizaárfolyam elmozdulásából származó teljes veszteséget (a hitel felvételekor érvényes, illetve a jelenlegi árfolyam közötti különbséget).

2. Orbán Viktor miniszterelnök a WSJ-nek adott interjújában közölte, hogy egy jó ideig még velünk maradnak a válságadók.

3. Csány Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója 7,8 milliárdnyi OTP-részvényt adott el. Ez pánikhangulatot okozott, hiszen a napokban került középpontba a devizahitelesek mentése. Noha az OTP közölte, hogy Csányinak agrár- és élelmiszeripari beruházásokra kell a pénz, ez nem nyugtatta meg a piaci szereplőket.

Néhány perc után folytatódott a kereskedés.

13:40

Már több mint 9 százalékot esett az OTP napon belül. 4 200 forint alatt az árfolyam.

Óriási, 17,7 milliárdos forgalom mellett zuhan a bankpapír. Ez közel kétszerese az idei átlagos, 9,46 milliárdos teljes napi részvénypiaci szekció forgalmának.

13:35

Csányi Sándor és vállalkozásai hazai, elsősorban agrár- és élelmiszeripari beruházások finanszírozására csoportosítja át az értékesített OTP Bank-részvényekből származó bevételt - közölte a bank pénteken az MTI-vel.

13:20

Az OTP Bank a BÉT honlapján közölte, hogy 2013. július 18-án a következő treasury részvény tranzakciót hajtotta végre az OTP Bank BUX futures kereskedési tevékenységével kapcsolatban: 15 792 darab OTP részvényt vásárolt 4 618 forint/darab átlagáron. A tranzakciók célja, hogy a Bank fedezze az említett BUX futures ügyletekből eredő kockázatait.

Így az OTP Bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvény száma 3 679 734 darabra változott. (Ebből a csoporttagoknál lévő részvények darabszáma a 2013. június 30-i állapot szerint 2 073 560 darab.) A saját részvény állomány mindösszesen 1,31 százalék – közölte az OTP.

Az OTP már közel 9 százalékot esést mutat. Egy bankpapír 4 209 forint.

12:44

Folytatódott az OTP részvények vesszőfutása délután is. A bankpapír már 7,6 százalékos mínuszban van pénteken, és egy részvényért már csak 4 268 forintot kell adni. Három nappal korábban még 5 000 forint felett állt a kurzus.

A piacon pánikhangulat alakult ki, és egyre közelebb kerül a 10 százalékos esési limit, amikor is felfüggesztenék átmenetileg a bankrészvények kereskedését a BÉT-en.

A devizahitelesek mentése és Csányi lépése a forintot is megviseli: az euróét 295,5 forintot kell adni a bankközi devizapiacon, amire másfél hete nem volt példa.

11:35

A bankrészvény árfolyama tovább hanyatlott. Napon belül 6,5 százalékkal esett az OTP, vagyis 4 320 forinton jegyzik a részvényt.

Kevesebb mint három nap alatt 13 százalékot esett a papír.

11:20

Csányi lépése után pánikreakciókat láthattunk a befektetők részéről. A bankrészvény napon belül már 4 százalékos esést mutat, vagyis 4 438 forintra csökkent az árfolyam.

11:00

Az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója 2013. július 18-án 4 668 forint/darab átlagáron 342 818 darab OTP törzsrészvényt értékesített.

Ezzel Csányi tulajdona az OTP Bank Nyrt. által kibocsátott fenti értékpapírból 10 ezer darabra (0,00 százalék) változott – áll a közleményben.

Az OTP Bank a hozzá eljuttatott bejelentés alapján közölte azt is, hogy a BONITÁS 2002 Zrt., mint a Dr. Csányi Sándor minősített befolyása alatt álló társaság, 2013. július 18. napján 1 350 000 darab OTP törzsrészvényt értékesített.

Ez azt jelenti, hogy Csányi Sándor 7,8 milliárd forintért adott el részvényeket.

A hír megjelenése után az OTP papírjainak árfolyama tovább esett. A bankrészvény több mint 2 százalékos gyengülést mutat napon belül, így 4 515 forinton jegyzik a papírokat.

Az OTP árfolyama kevesebb, mint 3 nap alatt 10 százalékot esett a Budapesti Értéktőzsdén. A kedd délutáni 5 050 forint körüli árfolyamról kevesebb mint 3 nap leforgása alatt 4 550 forint alá süllyedt az OTP részvényeinek árfolyama.

Az OTP hanyatlása annak köszönhető, hogy a kormány újabb devizahiteles mentőcsomagot készít elő.

„A kabinet a jövő heti ülésén tárgyalhatja a devizahitelesek kérdést, de megoszlanak az információk arra vonatkozóan, hogy már konkrét lépésekről, vagy csak elvi kérdésekről esik majd szó” – írják a CIB Bank közgazdászai. A hivatalos közlemények szerint a Bankszövetséggel folynak az egyeztetések, az Igazságügy Minisztérium közlése szerint pedig a fókuszban – az első hírekkel ellentétben – nem a törlesztő részletek kiszámolásakor figyelembe vett marzs, hanem a hitel felvételekor érvényes, illetve a jelenlegi árfolyam közötti különbség áll.

„Ez elméletileg a rosszabb forgatókönyv, hiszen ez alapján a piac arra számít, hogy a végtörlesztéshez, vagy az árfolyamrögzítéshez hasonló konstrukción dolgozik a kormány, ami akár óriási terheket is jelentene a szektor képviselőinek” – állapítják meg a banki elemzők.

Az OTP részvényeinek az sem tehetett jót, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Wall Street Journalnak adott interjújában arra utalt, hogy még sokáig velünk maradhatnak a válságadók. Orbán szerint a válságadók addig maradhatnak, ameddig az adósság a GDP 50 százaléka alá nem süllyed.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.