BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még sokáig eltart, amíg Németország kinyitja a csekkfüzetét

A tegnap kezdődött EU-csúcs meghatározó esemény lesz a hét és a hónap végének hangulata és a piaci pozíciók alakulása szempontjából, véli Neil Staines, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

Van egy jelentős ügy, amelyet az eddig általam kézbe vett javaslatok közül egyik sem old meg, nevezetesen azt, hogy a rendszerben levő pénz mennyisége véges - írja Staines. A kommentátorok, köztük a kanadai pénzügyminiszter többször is megjegyezte, hogy Európa rendelkezik a saját ügyeinek rendezéséhez szükséges finanszírozással (és ezzel félreérthetetlen utalást tett arra, hogy sem Kanada, sem az amerikaiak nem járultak hozzá az IMF finanszírozásának legutóbbi köréhez), és általában véve igaza is lehet.

Csakhogy Németország nyilvánvalóvá tette álláspontját arról, hogy nagyobb ellenőrzés és/vagy politikai unió nélkül semmilyen formában nem járul hozzá az adósság közösségi összevonásához. François Hollande francia elnök egyértelműen értésünkre adta, hogy Franciaország nem egykönnyen fog lemondani szuverén mivoltáról (ami pedig a nagyobb fiskális egység és a szorosabb ellenőrzés miatt szükségessé válhat).

Talán a két állam veleszületett különbségeit volt hivatva leplezni az a barátságos egység, amelyet sikerült Merkel és Hollande szerda esti találkozójához „összeeszkábálni”, de a német kancellár aznapi parlamenti megnyilvánulásaival világossá tette, hogy hosszú utat kell még megtenni addig, amíg Németország az övezet többi tagja számára kinyitja csekkfüzetét.

Az EU-csúcs alatt várhatóan erősödni fog a volatilitás, mert a különböző pozíciókban levők kitartását a hó végi egyensúlyozás közepette nyilván próbára teszi majd az EU-csúcs nyilatkozatainak és kommentárjainak zápora. Előre tekintve az alacsonyabb termelés és a leszorított infláció miatt várhatóan stabilizálódik az olaj árának csökkenése, s a pillanatnyi növekedési kilátások mellett (tegnap reggel jelentette a német Ifo intézet, hogy Németország „gyenge szakaszba lép”) a jegybankok a politika további lazítására lehetnek hajlandók (ami viszont a részvényeknek kedvezhet).

Rövidtávon számolni kell azzal a kockázattal, hogy valamiféle kompromisszum folytán az euróövezet újabb haladékot kap. A jövőbeli növekedési pályára már eddig is jelentősen negatív hatást gyakorolt a késlekedés és az övezet egyenetlensége, és az eurózóna kilátásainak ideiglenes javulása számomra rövidtávon újfent csak közép és hosszú távú eladások lehetőségét hordozza.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.