BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tud megállni a lejtőn a forint, hiába volt a kora reggeli erősödés

Tegnap folytatódott a forint gyengülése, amit ma kora reggel egy rövid ideig kismértékű erősödés követett. Azonban 9 óra környékén ismét gyengülni kezdett a forint, most már újra 296 forint felett jár az euró kurzusa. A technikai kép mindezek miatt továbbra is változatlan: felfelé mutat az EUR/HUF pályája, azaz a további forintgyengülés irányába – írják az Erste elemzői.

Kora reggel még úgy látszott, hogy a több napi, gyakorlatilag folyamatos felfelé araszolgatás után némi csökkenés jöhet az EUR/HUF devizapárban, azaz forinterősödés következhet be ma. Azonban nemrég megváltozott ez a kép, és egyelőre gyengülést látunk. A reggel megjelent, elég gyenge kiskereskedelmi adatok arra utalnak, hogy jövő héten kedden a monetáris tanács külsős tagjainak meg sem fog fordulni a fejében, hogy megállítsák a kamatcsökkentést, ez pedig tovább erodálja a forint kamatelőnyét. A makroadat hatása azonban vélhetően korlátozott, hiszen nem csupán emiatt várnánk, hogy kedden tovább vágja a jelenleg 5,75 százalékos alapkamatot a jegybank.

Egyelőre komolyabb, új információ nem látott napvilágot a kormány jegybankbeli terveivel kapcsolatban, viszont a következő hetekben a téma továbbra is forró lehet, hiszen a kormánynak lassan meg kell neveznie Simor András utódját. Hacsak nem derül ki egyértelműen, hogy a kormány nem tervez semmi komolyat a jegybankban, akkor a következő hetekben a forintgyengülés folytatódhat.

Tegnap az ÁKK a tervezett 45 milliárd forintnál több, 54 milliárd forintnyi 3, 5, és 10 éves államkötvényt értékesített délelőtt, majd délután további 18 milliárd forintnyi papírt adott el a délelőtti hozamszinteken a nem-kompetitív tenderek során. A másodpiacon összességében enyhe, 1-4 bázispontos hozamcsökkenés következett be.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon az EUR/USD árfolyama tegnap tovább folytatta az ingadozást az 1,33 és 1,34 közötti sávban, melyből már csaknem két hete nem tud kilépni. Az árfolyam 1,3318-ról 1,3377-re emelkedett, azonban ma reggel felfelé kilépett az említett sávból, és jelenleg 1,34 fölötti szinteken kereskednek a devizapárral. Ellentétes mozgások rajzolódtak ki zárásra a tengerentúli részvénypiacon. Az S&P500 a nap végére elveszítette ugyan a kezdeti lendületét, de a nap elején (2007 óta először) 1.500 pont felett is járt a kurzus. A Nasdaq pedig jócskán süllyedt a technológiai papíroknak köszönhetően, főleg az Apple árfolyamát intézték el a befektetők (Dow 0,33 százalék, Nasdaq -0,75 százalék, S&P500 0,01 százalék). A Nikkei index ismételten szárnyalásba kezdett, és 2,88 százalékot emelkedett. Ennek hátterében a yen erőteljes gyengülése áll, melyet a helyettes gazdasági miniszter szavai váltottak ki, ugyanis arról beszélt, hogy a yen gyengülésének még nincs vége. A Hang Seng 0,41 százalékot, a Shanghai index pedig 0,55 százalékot csökkent.

Az amerikai WTI ára 96,2 dollárra emelkedett. A termék már hetedik hete erősödik köszönhetően a gyorsuló gazdasági növekedésről érkező híreknek. Az arany ára viszont jelentősen esett tegnap, mivel a befektetők egyre kevésbé keresik a menedéket a piacon. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az eurózónában tíz havi csúcsra emelkedett a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, ami 47,5 pont volt januárban, a múlt havi 46,1 pont után. A piac 46,5 pontra számított. Az adatok vegyesek voltak, Franciaországban jelentősen romlottak, Németországban pedig tovább javultak. A spanyoloknál azonban nem voltak túl jók a hírek: a tavalyi negyedik negyedévben 26 százalék fölé emelkedett a munkanélküliség, ami 1970 óta nem látott érték.

Olli Rehn arról beszélt tegnap Davosban, hogy az eurózóna segítené Írországot és Portugáliát, hogy vissza tudjon térni a piaci finanszírozásra. Akár az is elképzelhető a Reuters szerint, hogy az EKB állampapírok vásárlásával szorítaná le a hozamokat. Mario Draghi, az EKB elnöke ma fog beszélni Davosban.

A ma reggeli kiskereskedelmi forgalmi adatok elég csúnyák lettek: a minimális havi emelkedés helyett, amit prognosztizáltunk, 0,4 százalékos havi csökkenés következett be. Éves szinten már 4,1 százalékos volt a visszaesés novemberben. A decemberi adattól talán némi növekedés azért várható, de az éves átlagos visszaesés valószínűleg legalább 2 százalékos lesz, ami az év első felében látott adatok fényében negatív. A negyedik negyedévben a gyenge ipari, kiskereskedelmi adatok miatt valószínűleg recesszióban maradt a gazdaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.