BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga és Csányi szavaira szárnyal az OTP

Varga Mihály és Csányi Sándor szavai megnyugtatták a piaci szerelőket. Az OTP árfolyama emelkedett, miután a nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy tárgyalni fognak a bankszektorral a devizahitelek kivezetéséről, az OTP elnök-vezérigazgatója pedig azt mondta, hogy nem száll ki a bankból.

Az OTP részvényesek megnyugodhattak, miután két viszonylag kedvező hír látott napvilágot.

Noha Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy ki akarják vezetni a devizahiteleket, ám a kormányülésen nem döntöttek a devizahitelesek megmentéséről. A piac azt a forgatókönyvet árazta, hogy az árfolyamveszteségből származó terheket a bankszektorra hárítják. Varga most azt mondta, hogy tárgyalnak a bankokkal.

Az is kedvező az OTP szempontjából, hogy Csányi Sándor elnök-vezérigazgató sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem vonul vissza, és a részvények eladása előre tervezett lépés volt, bár eredetileg csak ősszel lépte volna meg. Szavai szerint korábban megbízást adott arra, hogy egy bizonyos árfolyamszint alatt adják el a brókerek a részvényeket, hiszen agrárberuházásokra kell neki a pénz.

Elmondta azt is, hogy részvényeladásait a kormány újabb devizahiteles mentőcsomagjáról szóló híresztelések befolyásolták ugyan, de az idén mindenképpen adott volna el OTP papírokat a tervezett élelmiszeripari beruházások miatt.

"Nem születhet olyan a devizahiteleseket mentő csomag, amelyet az OTP ne tudna túlélni" - szögezte le.

A takarékszövetkezeti integráció szerinte rövid távon nem jelent veszélyt az OTP-csoportra, mert az átalakítás időigényes, de hosszabb távon se hiszi, hogy olyan "bombatermékek" jelennének meg a takarékok hálózatában, amely ne lenne meg az OTP-nél.

Az OTP több mint 3 százalékos emelkedést mutat szerdán. A bankrészvény árfolyama 4 400 forint közelében tartózkodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.