BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vehetik a kicsik is a Richtert

Ma már százforintos névértéken forognak a Richter részvényei a Budapesti Értéktőzsdén. A lépés nyomán a kisbefektetők figyelme jobban a részvényre irányulhat, és nőhet a papír forgalma is

Mától 100 forintos névértéken forognak a szerdán még 1000 forintos Richter részvények a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A részvényfelosztásról a társaság áprilisi, évi rendes közgyűlése döntött. A BÉT honlapján olvasható tájékoztatás szerint a tőzsdére bevezetett részvények mennyisége ezzel az eddiginek tízszeresére, mintegy 186 millió darabra nő. A 100 forintos részvények július 11-i bázisárát tegnapi záróárból, annak tizedelésével számította ki a BÉT.

A határidős piacon a kontraktus méret nem változik, annak össznévértéke továbbra is 50 ezer forint maradt, csak a kontraktusban szereplő részvények darabszáma emelkedett a tízszeresére. A szerdai napvégi elszámolóárat itt is tizedelték, és a csütörtöki kereskedési nap elszámolásának alapját már ez fogja képezni. A BUX indexben nem okoz semmilyen változást a Richter részvények felosztása, mert a kosárba bevezetett részvény mennyiség a tízszeresére nő, miközben a papírok bázisára a tizedére csökken. A Richter a kisrészvényesek érdekében döntött a névérték tizedelése mellett: az eddigi 35 ezer forint körüli árfolyam ugyanis a kisbefektetők számára túl magas, tizedennyi árfolyam azonban már felkeltheti a kisebb befektethető összeggel rendelkezők érdeklődését is. A gyógyszeripari vállalat ettől azt várja, hogy megélénkül a részvényeinek tőzsdei kereskedése. A Richter pedig vonzó célpont lehet a kisbefektetőknek: a magyar piacot figyelő elemzők közül a legtöbb a Richter és az Egis papírjait ajánlja elsősorban vételre. Az emúlt hónapokban megjelent hírek alapján pedig több külpiaci lehetősé nyílt meg a Richter előtt, elsősorban nőgyógyászati készítményei miatt.

A Richter Gedeon Nyrt. 19,050 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el az év első három hónapjában, ami 2,441 milliárd forinttal, 14,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A nemzetközi számviteli szabványok (IAS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport árbevétele 2013 első negyedévében 85,844 milliárd forintot tett ki, ami 4,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az OTP is lépett

A nagy papírok közül az OTP részvényének névértékét tizedelték meg legutóbb. 2002-ben lezárult a bank részvényeinek dematerializációja, és ettől az időponttól megtörtént az 1000 forint névértékű OTP törzsrészvények felosztása egyenként 10 darab 100 forintos névértékű OTP törzsrészvényre.

Ennek következtében a bank jegyzett tőkéje 280 millió darab, egyenként 100 forint névértékű törzsrészvényből, valamint 1 darab 1000 forint névértékű szavazatelsőbbségi részvényből állt. (Utóbbi 2007-ben megszűnt.)


Ennek következtében a bank jegyzett tőkéje 280 millió darab, egyenként 100 forint névértékű törzsrészvényből, valamint 1 darab 1000 forint névértékű szavazatelsőbbségi részvényből állt. (Utóbbi 2007-ben megszűnt.)

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.