BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feszültség az olajpiacon - Mi várható?

Emelkedő trendet lát az olaj piacán az Erste. Az árfolyam a 20 napos mozgóátlag tesztelését követően újra hegymenetbe kapcsolt, miközben a geopolitikai feszültségek és a feltartozhatatlanul közeledő nyár felhajtó erővel hatnak az árfolyamra.

A februári szárnyalást követően az utóbbi hetekben már korrekciót láthattunk a WTI típusú kőolajban. A mostani esés jó belépési pontokat teremt a vételi oldalon, mert fontos támaszról pattant a kurzus.

A fő (közép-hosszútávú) trend emelkedő irányba mutat, amely a 103,7 dolláros ellenállás áttörésével megerősítést nyert. Február közepén rés (104,1-104,2) kíséretében törte át a kőolaj árfolyama az ellenállást, és újabb csúcsra emelkedett (110 dollár). A fontos lélektani szintet azonban a második kísérlet során sem törte át a kurzus, és ezt követően visszatesztelte a kitörési szintet és a 20 napos mozgóátlagot.

Innen észak felé rugaszkodott el az árfolyam, és a grafikon alapján nagy valószínűséggel folytatódhat az emelkedő trend. Egy megerősített támasz fogja az árfolyamot (a 20 napos mozgóátlag mellett az említett rés, és a 103,7 dolláros kitörési szint), és alacsony kockázat mellett nyithatunk pozíciót, amíg a támaszhoz közel van a kurzus. Ellenállást 110 és 115 dollár jelent, az utóbbit jelöljük meg célárfolyamként.

Ugyan a benzinkészletet és olajkészletet is magasan állnak, ennek ellenére a kőolaj árfolyama is magasan tartózkodik az iráni feszültségek miatt. Ugyanakkor a héten kisebb mértékben növekedtek a készletek, mint ahogy a piac várta, amely pozitív tényező az árfolyamra nézve. A geopolitikai feszültségeken túlmenően, közeledik az autózási szezon, hiszen kitört a tavasz az északi féltekén. Ez pedig általában keresletnövelő tényező.

Februárban az OPEC napi kitermelése 30,97 millióra rúgott, az angolai és nigériai kitermelés növekedésnek köszönhetően, a januári napi 30,82 millió hordót követően. Mindezt úgy, hogy a napi limit az OPEC-ben 30 millió hordó, amit decemberben határoztak meg.

Különben Irán kitermelése 3,45 millió hordó naponta, amit csak nagy feszültségek árán, de Szaúd-Arábia talán tudná pótolni. Kérdés azonban, hogy valóban sikerülne-e ekkora kitermelés kiesést fedezni, hiszen akkor 40 százalékkal kellene növelnie kapacitásait. Az OPEC együttesen ezt meg tudná valósítani, de azzal a kitermelési kapacitásainak határára érne. Vagyis továbbra is feszült olajpiacot látnak az Erste elemzői, amelyen óvatos vételekben gondolkodnának.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.