BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A játékok a legveszélyesebbek - több ezer termék miatt adtak ki figyelmeztetést

Több ezer veszélyes termék kapcsán kellett az egész EU-ra kiterjedő riasztást kiadni.

Több mint kétezer veszélyes termék kapcsán kellett tavaly az egész EU-ra kiterjedő riasztást kiadni - derül ki az Európai Bizottság legfrissebb jelentéséből. A bizottság szerint különösen nagy kihívást jelent, hogy az európaiak egyre több terméket vásárolnak az interneten az unión kívüli országokból, amelyeket közvetlenül nekik szállítanak ki.

Az uniós riasztási rendszeren keresztül tavaly 2072 riasztást és 2745 nyomon követési eljárást vettek nyilvántartásba (egy-egy ország jelzése nyomán a többi ország is ki tudja szűrni az érintett termékeket a saját piacán). A korábbi évekhez hasonlóan 2015-ben is játékok miatt kellett a legtöbbször fellépni, ezekre jutott az összes intézkedés 27 százaléka. Utána a ruházati cikkek, divatáruk, textíliák csoportja következett 17 százalékos aránnyal. Az összes jelzés 25 százaléka vegyi kockázatról szólt, az egy évvel korábban a leggyakrabban említett sérülésveszélyt tavaly 22 százalékos arányban jelezték. 

A vegyi kockázatok többek között káros nehézfémeket (például nikkelt és ólmot) tartalmazó divatékszerekhez, valamint ftalátot (potenciálisan termékenységi problémákat okozó műanyag-lágyítószereket) tartalmazó játékokhoz kapcsolódtak.

A veszélyes termékek leggyakoribb forrása továbbra is Kína, innen érkezik a 62 százalékuk. A riasztási rendszer keretében minden Kínából származó termékkel kapcsolatos riasztást továbbítanak az ottani hatóságoknak, hogy azok közvetlenül a gyártóval vagy az exportőrrel szemben léphessenek fel - ha fellelhetők. Kína mindeddig 11 540 bejelentés ügyében indított vizsgálatot, és 3748 esetben tett korrekciós intézkedést.

Az uniós riasztási rendszer 2003 óta biztosítja, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság a lehető legrövidebb időn belül értesüljenek az Európa bármely részén kereskedelmi forgalomból kivont és/vagy visszahívott, nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekről. Ennek nyomán olyan intézkedéseket hozhatnak, mint az értékesítés tilalma/leállítása, a kereskedelmi forgalomból való kivonás, visszahívás vagy a behozatal vámhatóságok általi elutasítása. A rendszerben 31 ország működik együtt (az uniós tagállamok mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia).

A bizottság jelenleg dolgozik a riasztási rendszer továbbfejlesztésén, hogy az internetes vásárlásokat is figyelembe tudják venni. Már voltak olyan esetek – emelte ki a jelentés –, amikor a határőrizeti szervek és az online értékesítési platformok sikeresen tudtak együttműködni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.