BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nagy hal mégis megeszi a kis (luxus) halat

Vége a Volkswagen–Porsche háborúnak, ám éppen fordított eredmény született, mint amire a sportautógyár és annak nemrégiben menesztett vezetője, Wendelin Wiedeking számított.

A megállapodás szerint Európa legnagyobb autóipari csoportja 3,3 milliárd euróért megvásárolja a Porsche 42 százalékát, amely 2011-ig beolvad a Volkswagen konszernbe.

A tervek szerint a részvényvásárlást a VW konszern alaptőke-emelés révén hajtja végre, de a cég felügyelőbizottsága azt is bejelentette, hogy – akárcsak az Audi – a Porsche is a VW égisze alatt, de önállóan folytathatja fejlesztőmunkáját.

A Volkswagen csoporthoz jelenleg az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a SEAT, a Skoda, valamint a VW személy- és haszonjárműmárkák tartoznak, és a különböző márkák modelljei egyre nagyobb számban használnak fel azonos motorokat és alkatrészeket.

Korábban éppen a Porsche törekedett a VW fölötti ellenőrzés megszerzésére. Ez az 1992-ben kinevezett Wendelin Wiedeking szándéka volt, aki a hitelválság kirobbanásáig – a legjobban fizetett német menedzserként – a világ legnyereségesebb cégévé tette az irányítása kezdetén még csődközeli helyzetben lévő Porschét.

Ez utóbbi azóta oda jutott, hogy márciusban a Volkswagentől kért 700 millió eurós kölcsönt. Ezt megelőzően azonban a stuttgarti cég megszerezte a VW konszern 50,8 százalékát.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.