BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áfacsalás gyanúja a Masterplastnál

A Masterplastban 6,6 százalékos tulajdonos OTP Alapkezelő még kivár, amíg a tőzsdei céget övező 270 millió forintos áfacsalási gyanúról többet megtud. A többi befektető nem volt ilyen türelmes, két nap alatt csaknem 25 százalékot esett a Master­plast-részvények árfolyama.

Konkrét cégre vonatkozó információt nem kívánunk kommentálni – ekként hárította el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi sajtóirodája a Világgazdaság azon érdeklődését, helytálló-e a Portfolio.hu információja az építőanyagokat gyártó Masterplast Nyrt.-ről.

A gazdasági hírportál szerint a Budapesti Értéktőzsdén 2011 novembere óta jegyzett társaság jogosulatlanul csökkentette általánosforgalmiadó-befizetési kötelezettségét, ezzel közel 270 millió forint kárt okozott az állami költségvetésnek. Emiatt a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kihallgatásokat tartott a cégnél, több vezetőjét és alkalmazottját tanúként, egyiküket gyanúsítottként hallgatták ki, egy alkalmazottat pedig őrizetbe vettek. Mindenesetre a NAV „no comment”-je az adóhatóság kommunikációját közelről ismerők szerint felér egy megerősítéssel.

A Masterplast vezetése már csütörtök esti közleményében elismerte, hogy a NAV vizsgálódik nála. Mint írta, „a Masterplast eddig is és ezután is minden adatot és információt átadott, átad a NAV részére, és bízik benne, hogy a vizsgálat minél hamarabb lezárul”. A vádakat valótlanoknak minősítették, szerintük azok nyilvánvaló félreértésen alapulnak, a cégcsoportot mindenkor a prudens és kiemelten jogkövető magatartás jellemezte.
A Masterplast alaposan kivizsgálja a vállalaton belül történteket – közölte tegnap lapunkkal a cég –, bár a hatóságok megállapítása szerint a feltételezett visszaélést a Masterplast vezetőit megtévesztve, azok tudta, beleegyezése és hozzájárulása nélkül követték el.

Az ominózus cikk szerint a Masterplast egy szlovák vállalatnak adott el betonacélt, amit egy nagykereskedőtől vásárolt meg, majd Magyarországon visszaigényelte az áfát, egymás után többször. A Masterplast ezzel profilidegen termékkel szolgálta ki a szlovák céget, ráadásul egy olyan nagykereskedőn keresztül, amelyet tavaly februárban jegyeztek be, és rögtön több százmillió forintos megrendelést kapott a 2014-es évet 81,6 millió euró (mintegy 25 milliárd forint) nettó árbevétel mellett 766 ezer euró adózott nyereséggel záró Masterplasttól.

A Masterplast leánycége, a Masterplast Kft. megfizette az áfát a 2014-ben vásárolt betonacél után az eladó cégnek – reagált közleményében az építőipari társaság. Állítása szerint az árut a Masterplast Kft. a szlovákiai partnernek alacsony árréssel továbbértékesítette, a valós ügyletet bizonyító okiratok maradéktalanul rendelkezésre állnak, azok a normál hazai exportügylet kategóriájába tartoznak.

A csütörtöki 20 százalékos árfolyamzuhanás után kiadott cáfolat ellenére a Masterplast-részvények hétfőn további 4 százalékot estek, a csütörtök reggel 520 forinton nyitó papírok hétfőn 400 forinton zártak.

A 2014 végén közel 5,5 milliárd forintos saját tőkéjű cég 68,35 százaléka a két alapítóé, Tibor Dávidé és Ács Balázsé. Rajtuk kívül még 5 százaléknál nagyobb bejelentett tulajdonnal csak az OTP Alapkezelő Zrt. rendelkezik, amely azonban a híresztelés hatására nem nyúlt 6,61 százalékos Masterplast-pakettjéhez, és addig nem is mozdul, amíg nem jut több információhoz – mondta el a Világgazdaságnak Czachesz Gábor, az alapkezelő befektetési igazgatója. Rendkívüli közgyűlés összehívására eddig nem érkezett igény a tulajdonosok részéről – tájékoztatta lapunkat a Masterplast –, de ha szükséges, az igazgatótanács fogja kezdeményezni az összehívását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.