BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MVM-nél a két volt E.-On cég

Az MVM-hez, közvetve az államhoz került az E.On gáztároló és gáznagykereskedő üzletága, 281,2 milliárd forintért, de még hátra van egy korrekció.

Az MVM csoporthoz került az E.On magyarországi gáznagykereskedő és gáztároló társasága. A 281,2 milliárd forintos vételárat hétfőn délelőtt átutalták, délután pedig már az MVM-nél, rajta keresztül a magyar államnál voltak a két volt E.On társaság – új nevükön a Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. – részvényei. A vételárat saját forrásból, tulajdonosi kölcsönből és piaci hitelből állította össze a vevő. Az MVM által előzőleg megbízott vagyonértékelők a tulajdonost cserélt két társaság együttes értékét 290-483 milliárd forintra tették. Keddtől az MVM alkalmazottjaként dolgozik az átvett két társaság minden olyan munkavállalója, aki az új tulajdonos alatt is a munkahelyén kívánt maradni.

A Magyar Földgázkereskedő és a Magyar Földgáztároló az MVM-nél 2011 óta formálódó gáz üzletág részévé válik. A területet vezérigazgatóként irányító Horváth Péter a tegnapi tájékoztatón elmondta, hogy az MVM Partner gáz-nagykereskedelmi tevékenysége a tervek szerint 2014 júliusáig beolvad a Magyar Földgázkereskedőbe. Utóbbi igazgatóságának elnöke az EMFESZ-től érkezett Králik Gábor hangsúlyozta, hogy a Magyar Földgázkereskedő számára az orosz Gazprom továbbra is fontos partner marad. Az MVM megkezdte annak vizsgálatát, hogy kivásárolja-e az E.On 50 százalékát a gázimportot a Gazprom és a magyarországi vevő között bonyolító Panrusgáz Zrt-ben. (A másik 50 százalék a Gazpromé.) Az MVM gázpiaci szerepvállalása 2011-ben az AGRI projektbe való beszállással indult, majd a gáz-nagykereskedelemben való megjelenéssel folytatódott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.