BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csodabogarak az üzleti világban

Egyre több az olyan cég Magyarországon, amelyek valamilyen társadalmi probléma enyhítésére, megoldására vállalkoznak. Ezek közé tartozik a FRUIT OF CARE Kft. és a Multikulti 2009 Bt. Alapítóik egyszerre üzletemberek és jótét lelkek, leginkább elhivatottságból.

Még az egyetemen ismerkedett meg a társadalmi vállalkozás lehetőségével Jakab Áron dizájner, a FRUIT OF CARE Nonprofit Kft. ügyvezetője. A művészeti egyetem elvégzése után Moholy-Nagy László formatervezői ösztöndíjra pályázott. Ennek keretében fogyatékkal élők által elkészíthető termékeket kellett tervezni, amit szívesen megvesznek az emberek, így támogatva a rászorulók foglalkoztatását. „Ma már tudom, meghatározó élmény volt számomra ez a feladat, előrevetítette, hogy előbb-utóbb majd olyan üzletember leszek, akit olykor csodabogárnak tekintenek” – idézte fel társadalmi vállalkozóként való indulásának előzményeit Jakab Áron.

Jó pár éve a civil és a versenyszféra mellett új – harmadik – szektorként jelentek meg a világgazdaságban a társadalmi vállalkozások. Az elterjedésükről és a fejlődésükről sokat elárul, hogy az Európai Unióban ma már a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát állítják elő, és több mint 11 millió embernek adnak munkát. Magyarországon egyes becslések szerint 150 ezer új munkahelyet teremthetnének, ha elterjednének ezek a vállalkozások. Jakab Áron társadalmi vállalkozása 2010 szeptembere óta működik, de már előtte elindult ezen az úton. „Az indulást követően úgy tűnt, a válság hirtelen derékba törte elképzelésemet, mert a célcsoportunk, a cégek drasztikusan csökkentették ajándékvásárlásaikat és meg kellett találnunk az új vásárlókat” – mondta.

Ugyanakkor a nehézségek ellenére a FRUIT OF CARE még mindig a piacon van, jó minőségű kézműves ajándéktárgyak fejlesztésével, készítésével és értékesítésével foglalkozik. Ezeket a termékeket kilenc beszállítójuknál mintegy 180 fogyatékkal élő ember készíti, valamennyien haszonélvezői a cég tevékenységének. A FRUIT Of CARE csapatának kezdettől fogva alapvető célja az, hogy valódi vállalkozásként, támogatás nélkül működjenek. Tavaly 27 millió forint érkezett a kasszájukba, aminek több mint 60 százaléka volt árbevétel és mintegy 40 százaléka jött támogatásból.

Hasonló utat járt be a Multikulti 2009 Bt., Balogh Rodrigó irányításával. „Ez a társadalmi vállalkozás cigány és nem cigány fiatalok életét szeretné jobbá tenni” – hangsúlyozta az ügyvezető. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Független Színház Magyarország egy-egy darabjánál 1,5-2 évet is szánnak a közreműködők felkészítésére és az eredmény sem marad el. Rendszeresen azt tapasztalják, hogy a fiatalok komolyan veszik a lehetőséget, és fordítani tudtak az életükön, nemcsak a sajátjukon, hanem a családjukén is.

A színház eddigi működését olyan közös alkotások fémjelzik, mint a diszkriminációval és gyűlölet bűncselekményekkel foglalkozó „Tollfosztás”, a lomtalanítások alkalmával kialakuló közösségek utcai művészetoktatását elősegítő „Szemétálmok”, egy valódi háromórás, embert próbáló gellérthegyi kirándulást jelentő „Peer Gynt’s Children – Sin Village”, vagy a családon belüli erőszakot a vélt elkövető szemszögéből bemutató „Csodálatos vadállatok”.

A vállalkozás életében rendkívül nagy a szerepe a munkatársaknak. Balogh Rodrigó elsőként legfontosabb segítőtársát, Illés Márton programvezetőt dicsérte: „Közös a szándék, hogy valami maradandót, hasznosat alkossunk.” Közösen hozták létre a céget, s minden, amit elértek, közös eredményük. „A válság idején felfedeztünk egy piaci rést: Magyarországon és Európában is alulreprezentált az interetnikus/cigány kultúra” – indokolta döntésüket. Erre a gondolatra építkeztek, s miközben 2009-ben 80 ezer forinttal indultak, tavaly az árbevételük meghaladta a 28 millió forintot. Tevékenységük során hat prioritásuk van: 1. Fontos a céges működés. 2. Olyan emberek, ügyek mellék állnak, akik/amelyek támogatásra szorulnak. 3. Hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat aktivizálnak, vonnak be a mindennapi munkába. 4. Állami és EU-támogatást nem vesznek igénybe, nem kívánnak pénznyelő integrációs szervezet lenni. 5. Motiváltak az adózásra, a működés második évétől könyvelt nyereséget tudnak fölmutatni. 6. Öt éven belül átadják a céget a cégvezetésre alkalmas növendékeiknek. „Ma már az utolsó pontnál tartunk a teljesítésben – közölte végül az ügyvezető –, 2014. szeptember 15-étől új szervezeti formában működünk tovább.”

Cégnévjegy

FRUIT OF CARE Nonprofit Kft.

Ügyvezető:Jakab Áron

Árbevétel (millió Ft, 2012): 27,500*

Alkalmazott (fő): 5

Tevékenység: ajándéktermék-forgalmazás

Honlap: www.fruitofcare.hu

* Ebből 16,2 millió forint értékesítésből származik

Multikulti 2009 Bt.

Ügyvezető:Balogh Rodrigó

Árbevétel (millió Ft, 2010): 28,754

Alkalmazott (fő): 2

Tevékenység: alkotóművészet, oktatás

Honlap: fuggetlenszinhaz.blogspot.hu

Ügyvezető:Jakab Áron

Árbevétel (millió Ft, 2012): 27,500*

Alkalmazott (fő): 5

Tevékenység: ajándéktermék-forgalmazás

Honlap: www.fruitofcare.hu

* Ebből 16,2 millió forint értékesítésből származik

Multikulti 2009 Bt.

Ügyvezető:Balogh Rodrigó

Árbevétel (millió Ft, 2010): 28,754

Alkalmazott (fő): 2

Tevékenység: alkotóművészet, oktatás

Honlap: fuggetlenszinhaz.blogspot.hu -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.