BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dunaferr: A mostani, 1500 fős elbocsátás csak tűzoltás

A dunaújvárosi acélmű, amelynél az év elején 251 fős elbocsátás volt, mától épít le 1500 dolgozót, de még több embert kellene elküldeni, ha lemondana egyes költséges tevékenységei fenntartásáról. A piac sem a cégnek kedvez: Európa-szerte zárnak be acélműveket.

Ma indul a Dunaferrnél a hét elején bejelentett, 1500 fős elbocsátás. A cég vezetője, Jevgenyij Tanhiljevics nemrég újságírók előtt már elmondta, hogy társaság versenyképességének a megtartása érdekében a változó költségeket már lefaragták, most hozzá kell nyúlni a fix költségekhez, így a bérekhez is. Az év elején a csoportnál 6837-an dolgoznak, ebből 685-an kölcsönzöttek. A tavalyi havi átlagkereset 387,7 ezer forint volt, 30-40 százalékkal magasabb az ipari átlagnál.

Az áramvonalasítás főként a vezetési szinteket és az adminisztratív állományt érinti. A társaságnál a fizikai és szellemi dolgozók aránya nemcsak nyugat-, de kelet-európai összehasonlításban is magas a szellemiek javára. „A Dunaferrnél sokkal többen foglalkoznak papír-, mint acélgyártással” – mondta a cégvezető. Az irodai dolgozók egy részének elküldése, ezzel egyidejűleg a vállalat működésének újjászervezése javít a belső folyamatok átláthatóságán is. A 2005 és 2009 közötti időszakban nem volt elbocsátás az akkor még ukrán, ma már közvetve orosz tulajdonú társaságnál. A leépítést persze a privatizációs szerződés is tiltotta, de a piaci feltételek 2008-ig egyébként is a bővítésnek kedveztek.

A most induló, 1500 fős leépítést az év elején már megelőzte 251 dolgozó elküldése a budapesti, Lőrinci Hengermű leállítása miatt. Ám még 1500-nál is sokkal több (velük együtt információink szerint négyezer) alkalmazottját kellene elküldenie a Dunaferrnek, ha szigorúan a gazdaságossági szempontok szerint járna el. Ekkor ugyanis le kellene mondania a kokszolásból, a nyersvasgyártásból, acélgyártásból, a meleghengerlésből, a hideghengerlésből, és a késztermékek előállításából álló gyártási folyamatnak arról a részéről, amely ma sokkal több pénzébe kerül, mintha azt megvásárolná. Az úgynevezett folyékony fázisról van szó. Ennek során vasércpelletből nyersvasat, majd abból a hengerlés alapanyagául szolgáló buga formájú nyersacélt állítanak elő.

A dunaújvárosinál sokkal olcsóbb a csoport anyacégéhez tartozó Alcsevszki Acélkombinátban készülő acélbuga, mert az ukrajnai acélmű sokkal közelebb van a gyártásához szükséges szénhez és vasérchez, és olcsóbban jut energiához is, mint a Dunaferr.

Ennek ellenére a Dunaferr tulajdonosai a még nagyobb elbocsátások elkerülésére a folyékony fázis dunaújvárosi megtartásáról, és az ahhoz szükséges I. kohó felújításáról határoztak - a II. kohó sorsa még nyitott - és megszervezték, hogy Alcsevszkből fizetési haladékkal érkezhessen a buga.

Mindazonáltal egyes szakmai vélemények szerint éppen bugaimport rontja a Dunaferr versenyképességét, mert az ukrán eredetű termékből nem lehet olyan minőségű késztermékeket előállítani, mint a dunaújvárosiból.

Esik az európai acélgyártás

Az év első hat hónapjában két százalékkal 789,8 millió tonnára nőtt a világ acéltermelése a Nemzetközi Acélszövetség adatai szerint.

Ezen belül azonban Ázsiából 5,5 százalékos bővülést jeleztek, míg az EU 27 tagállamából együtt 5,1 százalékos esést. Zsugorodott a kibocsátás Észak-, és Dél-Amerikában, valamint a FÁK országokban is. Európában jellemzőek a termeléscsökkentések, a kapacitás-leállítások.

Az ArcelorMittal már tavaly egyes európai telephelyei bezárásról döntött, és szintén a múlt év elején jelezte a US Steel, hogy kiszáll szerbiai gyárából.

Ezen belül azonban Ázsiából 5,5 százalékos bővülést jeleztek, míg az EU 27 tagállamából együtt 5,1 százalékos esést. Zsugorodott a kibocsátás Észak-, és Dél-Amerikában, valamint a FÁK országokban is. Európában jellemzőek a termeléscsökkentések, a kapacitás-leállítások.

Az ArcelorMittal már tavaly egyes európai telephelyei bezárásról döntött, és szintén a múlt év elején jelezte a US Steel, hogy kiszáll szerbiai gyárából. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.