BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A becsültnél is magasabb kórházadósság

37,5 milliárd forinttal tartozik beszállítóinak negyvenöt kórház, valamint a betegellátás is végző négy egyetem – derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból. Eszerint a kórházi adósságok nagyságrendje a Magyar Kórházszövetség 30 milliárdos becslésénél is nagyobb, és most már egészen biztos, hogy soha nem volt még év elején akkora, mint az idén.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke már az év elején úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy a kórházi adósságok miatt március végére akár kritikus helyzet is előállhat. Szemben ugyanis a korábbi évekkel, amikor jelentős összeget kaptak az intézmények tartozásaik rendezésére, tavaly év végi adósságok maximum felét tudták rendezni abból az összesen 27 milliárd forintból, amit az Egészségbiztosítási Alap „maradványából” átutaltak nekik.

A Kórházszövetség előrejelzését látszanak alátámasztani a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai is. Ezek szerint míg tavaly év végén 48 intézményben összesen 43 milliárd forintra rúgott a kórházadósság, január végére ez mindössze 37,5 milliárdra apadt. Az országos intézetek, kórházak és rendelőintézetek 30,5 milliárd forinttal, a betegellátást is végző négy egyetem pedig 7 milliárd forinttal tartozik beszállítóinak.

Érdemes lenne az aktuális adatokat összevetni az egészségbiztosítónak megküldött jelentéssel, amit az Egészségügyi Államtitkárságnak negyedévente közzé kell tennie, ám a szakállamtitkárság még a tavaly év végi állapotot sem ismertette. Lapunk még február elején érdeklődött, mikor hozzák nyilvánosságra a 2012 végi adósságállományra vonatkozó számokat, és akkor azt közölték, hogy várhatóan február 20. után tudnak tájékoztatást adni az egészségügyi szolgáltatók 2012. negyedik negyedévi finanszírozási helyzetéről. Az információkat egyelőre nem kaptuk meg.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.