BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akciókkal népszerűsítenek az egészségbiztosítók

Az egészségpénztári tagok száma és a befizetések összege is emelkedett ugyan a munkáltatói hozzájárulások adó- és járulékmentessé tételének köszönhetően, igazi áttörést azonban nem hozott az intézkedés.

A PSZÁF adatai szerint az idei első negyedévben 32 önkéntes kölcsönös egészségpénztár működött az országban, ezek valamivel több, mint egymillió tagot számláltak. Az első negyedéves bevételük 9,5 milliárd forint volt, aminek nagy része, 7,5 milliárd volt a munkáltatók hozzájárulása.
Az adatok mind a tagok létszámát, mind pedig a befizetések összegét tekintve emelkedést mutatnak 2010-hez képest, amikor még csak 932 ezren rendelkeztek EP-kártyával, és a befizetések is alig haladták meg az 52 milliárd forintot.

A növekedés egyértelműen a munkáltatói egészségpénztári hozzájárulások 2012-es adó- és járulékmentessé tételének köszönhetők. Az akkori döntés nyomán várt jelentős fellendülés jelei azonban annak ellenére sem látszanak, hogy az egészségpénztári szegmensben érdekelt bankok és biztosítók is erre számítottak. Különösen, hogy miközben a cafetéria-juttatások terhei 2013-tól 30,9 százalékról 35,7 százalékra emelkedtek, a munkáltatók idén is adómentes juttatásként, ráadásul felső limit nélkül fizethetnek dolgozóiknak kiegészítő egészségbiztosítást.

Az egészségpénztárak igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a lehetőségek jobb kihasználására ösztönözzék a munkáltatókat. Így például míg korábban leginkább csak fogorvosi, nőgyógyászati, bőrgyógyászati magánszolgáltatásokat, a műtéteket, emelt szintű kórházi ellátásokat finanszíroztak, manapság mind többen kínálnak széles körű szolgáltatásokat nyújtó egészségbiztosítási termékeket. Ezek a szűréstől a különböző szakorvosi vizsgálatokon át a műtétekig terjedő egészségügyi ellátásokat nyújtanak.

Az OTP Egészségpénztár az idei esztendőt a szűrések évévé nyilvánította, és tagjai számára számos, ingyenesen igénybe vehető szűrővizsgálatot finanszírozott, illetve egy harmincezer forint értékű szűrést ajándékozott egyéni befizetőinek. Az AXA pedig egy úgynevezett Védőháló szolgáltatást is létrehozott, amelyet minden pénztártag igénybe vehet váratlanul bekövetkező súlyos betegségek gyógykezelése során felmerülő egészségügyi kiadások finanszírozásához, akár félmillió forint erejéig.

Mindezekre a pluszszolgáltatásokra szükség is van, mert az egészségpénztári munkáltatói befizetések adómentessé válásával párhuzamosan szűkült az egészségpénztárra elszámolható szolgáltatások köre. Bár voltak évek, amikor a gyógy-, illetve a wellness üdülést, a sporttevékenységet és a fürdőszolgáltatásokat is el lehetett számolni egészségpénztárra, mára ezek körön kívülre kerültek. Továbbra is igénybe vehető az EP-kártya gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-vásárláshoz, szemüveg-készítéshez, fizetős egészségügyi szolgáltatásokhoz. 2013 januárjától finanszírozható a gluténmentes élelmiszerek megvásárlása és a betegségbiztosítás is.

Majdnem tizenötmilliárdos költés

A pénztártagok az idei év első három hónapjában 14,5 milliárd forintért vásároltak árukat és szolgáltatásokat. A legtöbbet, 8,4 milliárd forintot gyógyszerekre, 3 milliárdot gyógyászati segédeszközökre, míg egészségügyi szolgáltatásokra 2,6 milliárdot költöttek. Ezek az arányok gyakorlatilag évek óta változatlanok, annak ellenére, hogy számos árut fizethetnének a pénztártagok. A szolgáltatás bővülésének azonban gátat szab, hogy a kiegészítő egészségbiztosítás terhére elszámolható természetgyógyászati szolgáltatásokat nyújtók vagy masszőrök közül ma még kevesen adnak számlát.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.