BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államosíthatják a patikákat is a trafikok után

Az állam szerez a gyógyszertárakban tulajdonjogot, ha a patikus nem tudja, vagy nem akarja megvásárolni annak – amúgy kötelezően eladandó – 25., illetve 50 százalékos tulajdonhányadát. Ezt a módosító indítványt nyújtotta be az érintett jogszabályhoz annak zárószavazása előtt a szaktárca.

Elővásárlási jogot kap az állam a patikák tulajdonjogának megvásárlására, amennyiben az ott dolgozó gyógyszerész, vagy bármely patikus a vételár közlését követő 30 napon belül nem nyilatkozik arról, hogy meg akarja venni az adott üzletet.

Ez annak a módosító indítványnak a lényege, amelyet ahhoz a jogszabályhoz nyújtott be az EMMI, amely előírja, hogy a gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

Az állam a tulajdonosi jogait gyakorló szervet kormányrendeletben jelölné ki, majd három éve lenne arra, hogy pályázat útján valóban gyógyszerészt juttasson tulajdonhoz. A pályázat kiírására és lebonyolítására vonatkozó részletes szabályok megalkotására szintén a kormány kapna felhatalmazást.

A gyógyszertár-tulajdonlási szabályok a 2330 patika negyedét érintik: 487 patikában nem biztosított a 25 százalék, 382-ben az 50 százalékos patikusi tulajdonhányad. Csakhogy a patikusok jó része nem is akar tulajdonrészt szerezni – amint az a GKI-EKI tavasszal készült felméréséből kiderült. A tulajdonlásra rákényszerített gyógyszerészek 63 százaléka nem rendelkezik saját, mobilizálható tőkével, és csupán 30 százalékuk gondolja úgy, hogy az állami hitelkonstrukcióhoz hozzáférhet, de a megkérdezettek 4 százaléka akarja egyáltalán azt igénybe venni.

A jogszabály-módosítás indoklása szerint azért kell az államnak részesedést szereznie a gyógyszertárban, ha arra gyógyszerész nem hajlandó, hogy így „segítsék elő a gyógyszertárak működésében a szakmai szempontok érvényesülését és a magas színvonalú gyógyszerellátást”.


A korábban elfogadott szabályozás szerint egy tulajdonosnak csak négy patikája lehet. Az állami cégre azonban – egyelőre úgy tűnik - nem vonatkozik a kitétel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.