BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Álláshelyek szűnhetnek meg a magyar gyógyszeriparban

A beruházások és a kutatás-fejlesztési költések visszaeséséhez, a munkahelyek számának csökkenéséhez vezethet a gyógyszeriparban a jelenlegi szabályozási rendszer - mondta Greskovits Dávid a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) alelnöke a Világgazdaság „Egészségipar Magyarországon – kitörési pont, vagy félrekezelt ágazat?” című konferenciáján.

Bár azt kormányzati szinten is felismerték, hogy húzóágazatként kell meghatározni Magyarországon az egészségügyet, a gyógyszergyártókat érintő intézkedések azonban épp ellentétes irányba hatnak – jelezte Greskovits Dávid.

A szakember elmondta: komoly kockázatot rejt a hazai gyógyszeripar szempontjából, hogy a 2013-as gyógyszerkassza irreálisan alultervezett, a támogatási rendszer pedig  hátrányosan érinti a magyarországi gyártókat. A vaklicit bevezetése például épp a hazánkban termelő tevékenységet is végző vállalatokat sújtotta a leginkább.

A MAGYOSZ alelnöke elmondta: a mostani szabályozás, és költségvetési tervek alapján valószínűsíthető, hogy jövőre a gyógyszeripar kutatás-fejlesztési tevékenysége szűkülni fog, a szektorban elbocsátások várhatóak, a gyártók pedig további termékeket vonhatnak ki a piacról, mivel azok a vaklicit miatt finanszírozhatatlanná válnak. Greskovits Dávid hangsúlyozta: a hazai gyógyszer-támogatási rendszert úgy kellene átalakítani, hogy a változások semleges költségvetési hatás mellett ne legyen káros a hazai gyógyszergyártók számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.