BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az élet első ezer napja döntő a későbbi években

Egy tanulmány szerint az élet első ezer napja, a fogantatástól a második életév végéig tartó időszak tartósan befolyásolja a későbbi egészségi állapotot. A helytelen étkezés, amely túlsúlyt, az elhízást, vagy éppen ellenkezőleg alultápláltságot is okoz, gazdasági következményekkel jár.

Egy friss ENSZ-jelentés szerint az egészségügyi kiadásokat és a termelés kiesését tekintve fejenként évente 500, összesen 3500 milliárd dollárba kerül a világnak a hiányos táplálkozás. A kutatócsoport 2008-tól kezdve áttekintette az alacsony és közepes jövedelmű családok anyai és gyermeki alultápláltságára és elhízására vonatkozó adatokat.

A szakértők szerint bár történt előrelépés az elmúlt években, 2011-ben mégis több mint 156 millió gyermek volt a korához képest csenevész, és 50 millió volt a magasságához képest alacsony testtömegű. „A várandósság és az első két életév alatt folytatott hiányos táplálkozás komolyan kihat a felnőttkori megbetegedésekre, az iskolai előmenetelre, a munka végzésére is” – hangsúlyozta a vizsgálat vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.