BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betartott, de rossz egyezség

Lehet, hogy nem sérült a kórházakkal kötött kormányzati megállapodás, ám a betegellátás a rossz tb-finanszírozás miatt súlyosan csorbul – mondta lapunknak Erős András, a Váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója annak kapcsán, hogy mára ismét közös asztalhoz invitálta az ágazat szakmai szervezeteinek képviselőit a Magyar Kórházszövetség (MKSZ). Ennek oka a kórházak kritikus, 150 milliárd forintot meghaladó eladósodása, a várólisták gyarapodása. Így mindenképpen felül kell vizsgálni a megállapodást, s visszaállítani a gyógyításba vetett bizalmat – mondta kérdésünkre Varga Ferenc, az MKSZ elnöke.

A szövetség a múlt héten levelet küldött a miniszterelnöknek, az egészségügyi és a pénzügyminiszternek, kérve: segítsenek az ágazat tragikus pénzhiányán. Több kórházban már a bérkifizetés is veszélybe került, van, ahol csak januárban tudják kifizetni a vállalkozásban foglalkoztatott orvosok díját. A váci kórház 15 külsős orvosának is várni kell a pénzére, de Erős András az ünnep előtt mindenképpen rendezni szeretné a számlát. Ám a gyógyszer- és egyéb beszállítóknak továbbra sem tud fizetni, annak ellenére, hogy korábban megállapodtak a lejárt számlák átütemezéséről és decemberi kifizetéséről.

Több mint 100 millió forint a kintlévősége a kötszereket és egyszer használatos termékeket forgalmazó, évi 4 milliárdos árbevételű Replant Cardo Kft.-nek – mondta Jóbai Zsolt ügyvezető igazgató. Kényszerhelyzetben vannak, hiszen szeretnék megtartani a magyar piacot, így ha decemberben nem jutnak hozzá a pénzükhöz, banki hitelhez kell folyamodniuk.

Legutóbb októberben volt együtt az egészségügyi intézmények szakmai szervezeteit képviselő csapat. Akkor állapodtak meg az egészségügyi és pénzügyminiszterrel arról, hogy többletforrást kapnak a gyógyítók. A gyógyítók 28,5 milliárdot kértek, a kormány erre az évre 10,5 milliárdot ígért, s bekerült az is a megállapodás szövegébe, hogy a jövő évi költségvetési tervet 38 milliárd többletforrással módosítják. A megállapodást a szakmai szervezetek által kezdeményezett országos demonstráció előzte meg, a gyógyítás tarthatatlan körülményei miatt. Október 7-én zöld zászló került a kórházakra, éhségsztrájkot is kilátásba helyzetek a kórházi vezetők. Ám ez utóbbi az utolsó pillanatban kötött egyezség miatt elmaradt.

A múlt héten azonban a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület közgyűlésén ismét a zakókra került a „kórházvédő zöld szalag”. Az intézmények ugyanis csupán a megállapodás első 4,5 milliárd többletforrását kapták meg november elején az OEP-től, a decemberre várt további 6 milliárd elmaradt.

Székely Tamás szakminiszter érdeklődésünkre úgy fogalmazott: meg kellett várniuk, hogy a parlament elfogadja a jövő évi költségvetést, ugyanis az ideiből – a költségvetési hiánycél betartása miatt – csupán 4,5 milliárdot költhettek. Ám a megállapodás minden részletét betartják, így decemberi átutalással – a jövő évi költségvetés terhére – januárban hozzájutnak az intézmények a 6 milliárdos többletforráshoz. A jövő évi gyógyító-megelőző kassza pedig a megállapodás szerint valóban 38 milliárd forinttal több, 757 milliárd lett – tette hozzá.

A megemelt költségvetés sem közelíti meg a tavalyi 770 milliárdot, s ha az időközben bekövetkezett inflációt is figyelembe vesszük, a reálértéke jelentősen csökken – minősít Dózsa Csaba, a Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense, korábban az OEP főigazgató-helyettese, egészségügyi szakállamtitkár.

Pedig nincs már tartalék ebben a kórházi rendszerben – állítja Csiba Gábor, a stratégiai kórházak egyesületének elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Oktató Kórház főigazgatója. Hiszen nőtt a betegforgalom, s az ágazatot az átlagosnál jobban sújtja az infláció. Tavaly 160, az idén 60 munkatársától búcsúzott el a miskolci kórház, további elbocsátásra a betegellátás veszélyeztetése miatt nincs lehetőség. Rendbe kell tenni az ágazatot, át kell alakítani az intézményrendszert – jelentette ki. A speciális ellátást csak ott szabad végezni, ahol arra megvannak a tárgyi és személyi feltételek. Ez egyúttal profiltisztítást jelent az ágazatban. A tb-finanszírozásnak pedig tükröznie kell a progresszív betegellátást – tette hozzá.

Értelmezések

A kétféleképpen értelmezett októberi megállapodásról lehet ugyan vitatkozni, ám nincs sok értelme – véli a kórházszövetség elnöke.

Varga Ferenc szerint fenyegető a közeljövő, ugyanis úgy tűnik, hogy a januárra ígért 38 milliárdos többletpénzből kell kifizetni az intézményeknek a közalkalmazottaknak járó egyszeri bérjuttatást, ami az összeg 30-40 százalékát viszi el. S ha a kórházak kifizetik a lejárt beszállítói számlákat is, ismét padlóra kerülnek. Ezt közösen kellene megakadályozni – tette hozzá.

Varga Ferenc szerint fenyegető a közeljövő, ugyanis úgy tűnik, hogy a januárra ígért 38 milliárdos többletpénzből kell kifizetni az intézményeknek a közalkalmazottaknak járó egyszeri bérjuttatást, ami az összeg 30-40 százalékát viszi el. S ha a kórházak kifizetik a lejárt beszállítói számlákat is, ismét padlóra kerülnek. Ezt közösen kellene megakadályozni – tette hozzá.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.