BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biológiai fegyverrel ér fel az Ebola

Szinte teljesen kizárt, hogy a fejlett országokban, így hazánkban is kitörjön az Ebola-járvány – mondta a Világgazdaságnak Szlávik János, a László Kórház infektológus főorvosa. A Magyarországra érkező Ebola-gyanús betegeket ennek a fővárosi kórháznak a trópusi osztályára, ott is a karantén kórterembe szállítják.

   Hiába ismerik az Ebolát és a másik két vérzéses lázat, a Marburgot és a Lassat évtizedek óta, a kutatók a mai napig nem találtak rájuk ellenszert. „Igazi biológiai fegyverekkel állunk szemben” – mondja Szlávik János, az eddigi ezer halottnál is nyomatékosabb magyarázatot adva arra, mi indokolta, hogy az Egészségügyi Világszervezet múlt pénteken egészségügyi vészhelyzetet hirdetessen az afrikai Ebola-járvány miatt. Azt azonban a szakember szinte teljesen kizártnak tartja, hogy a járvány átterjednek a fejlett országokra.


A testnedvekkel (vérrel, nyállal, vizelettel) továbbadható vírus terjedését ugyanis döntően olyan törzsi szokások segítik, amelyek ismeretlenek a civilizált világban – halottak hazavitele, csókolgatása -, illetve az alapvetően higiénés ismeretek hiánya okozza. „A fertőzés természetesen reális veszély, amit komolyan kell venni, de azt is látni kell, hogy a 70-es évek óta ismert ebola vírusa általában négy-öt évente okoz nagyobb járványokat Afrikában. A mostani azért kapott az átlagosnál nagyobb visszhangot, mert egy három ország, Guinea, Libéria és Sierra Leone által határolt területen lángolt fel, és elsősorban emiatt követelt már több mint ezer áldozatot.”

Magyarországon eddig egyetlen Ebola-gyanús eset sem fordult elő, a hozzánk földrajzilag legközelebbi, romániai betegről is kiderült, hogy mindössze maláriás. Szlávik főorvos a tévedést azzal indokolta, hogy a trópusi betegségek nagy része hasonló tünetekkel kezdődik, mint az Ebola – láz, izomfájdalom, gyengeség, fejfájás -, a vérzések később jelennek meg. Ennek ellenére az olyan laboratóriumokban, amilyen nálunk a László Kórházzal szemben, az Országos Egészségügyi Központban is található, egy-két nap alatt pontosan be tudják azonosítani a kórokozót.

Addig is, azokat a betegeket, akiknél a fertőzés reálisan feltételezhető, a hivatalosan Egyesített Szent István és Szent László Kórház trópusi osztályra visznek, ahol két karantén kórtermet alakítottak ki még évekkel ezelőtt.

Ha valakiről beigazolódna, hogy ebolás, azzal az általános immunerősítő kezeléseken kívül nem sokat tudnának ma még kezdeni az orvosok. Ahogyan védőoltás, úgy hatékony kezelés sincs ugyanis egyelőre a betegségre, amelybe átlagosan 10-ből hat ember meghal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.