BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drága fantomkórházak - Rekreációs központ is lehetne a volt OPNI-ban

Akár rekreációs központ is nyílhatna a Lipótmezőn, az egykori Pszichiátriai Intézet épületében, ehelyett 11 másik volt kórházépülettel együtt hét éve üresen áll, és csak viszi a pénzt. A fantomkórházak őrzése, állagmegóvása évente ötszázmillió forintot emészt fel.

A kétezres évek elején bezárt kórházak közül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) eddig mindössze két ingatlant sikerült hasznosítania, az MNV Közvetlen Kezelésű Ingatlangazdálkodás Igazgatósága azonban már legalább több ingatlannal kapcsolatban is pozitív jövőképet vizionál.

Mihályfi László, az MNV építész végzettségű igazgatója fontosnak tartja, hogy lehetőleg minden, a kezelésükben lévő üres ingatlanra vonatkozóan legyenek hasznosítási elképzelések, mert, mint fogalmaz, ha ilyen van, „a megvalósítás már csak politikai akarat és pénz kérdése”. A 2006-2007-es nagy kórházbezárási hullámot követően az MNV-hez került ingatlanportfolió minden tekintetben legfajsúlyosabb elemére, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), Völgy utcai telkére és a csaknem 11 ezer négyzetméter összterületű épületegyüttesre tavaly év végére készült el a hasznosítási terv. Ez azért bír különös jelentőséggel, mert a 3,5 milliárdos nyilvántartási értékű ingatlan a parlament után az ország második legnagyobb, nem mellesleg egészségügyi besorolású övezetben lévő műemléképülete, amelynek főépülete mostanra életveszélyessé vált.

Az Óbuda Group, amellyel az MNV a hasznosítási tervet elkészíttette, ennek ellenére abszolút reálisnak és a jelenlegi egészségpolitikai célkitűzésekkel összhangban állónak tartja itt egy emelt szintű rekreációs központot kialakítását, komplex egészségügyi-szociális szolgáltatásokkal, az ambuláns ellátástól az idősek otthonán át a rekreációs és wellness szolgáltatásokig. A beruházás előzetes becslés alapján nagyságrendileg 12-15 milliárd forint forintba kerülne, ugyanakkor jelenleg csak ennek az ingatlannak az állagmegóvására, őrzésére évente körülbelül 250 millió forint megy el. Összességében az MNV közvetlen kezelésében lévő üres egészségügyi ingatlanok fenntartása éves szinten nagyjából 500 millió forintjába kerül az államnak.

A korábbi OPNI-ingatlan mellett az egykori Szabolcs utcai Kórház épületei viszik el a legtöbb pénzt, ezért is jó hír, hogy a Városliget szomszédságában lévő épületegyüttes a közelmúltban bekerült a Városliget-projekt látókörébe. Konkrét elképzelések vannak arra vonatkozóan – tudtuk meg Mihályfi Lászlótól –, hogy a Múzeumi negyedet kiszolgáló háttérfunkciók részben ide kerüljenek. Az ingatlan egy másik részében 2012-ben kialakítottak egy hajléktalankórházat, és jelenleg is folynak a Fővárosi Önkormányzattal a tárgyalások arról, hogy egy újabb épület igénybevételével bővítik ezt a funkciót. Várhatóan ugyancsak a Szabolcs utcában kap helyet a Városliget sarkán, az egykori Vidámpark mellett található Toxikológiai Intézet, amely most, az Állatkert bővítése miatt szintén új otthont keres. Mindezekkel a beruházásokkal az egykori kórházépületek jelentős része új funkcióhoz juthat itt.

Háttérintézmények költöznek be
A leghamarabb, mondta Mihályfi László, két kisebb volt kórházépület sorsa rendeződhet. A Klebelsberg kastélyban, amelyben az egykori a Budagyöngye Tüdő- és Szívbeteg Szanatórium működött, várhatóan már az év közepére befejeződik a felújítás első üteme, nagyjából 80 millió forintból.

A második, körülbelül 620 milliós beruházást követően, az Emmi új oktatási-, nevelési, képzési központjába talán még az idén beköltözhetnek. A volt Svábhegyi Gyermekkórház Eötvös utca 2. alatti épülete felújításának első üteme szintén ez év végére készülhet el, hozzávetőlegesen 100 millió forintból. A felújítás lehetővé teszi, hogy ez az ingatlan is gazdát találjon egy kormányzati szerv, az Országos Egészségfejlesztési Intézet személyében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.