BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezek a jövő gyógyszerei

A mintegy 900, támogatott gyógyszer-hatóanyagnak ugyan csak alig 6 százaléka úgynevezett biológiai készítmény, a csaknem 300 milliárd forintos gyógyszerkasszának viszont ezek viszik el a majdnem 17 százalékát, mintegy 50 milliárd forintot. A nem szintetikus szerek számos területen jelentős előrelépést jelentenek a terápiában.

Egyre terjednek a gyógyszeres terápiában az úgynevezett biológiai készítmények, amelyekkel mind több, korábban kezelhetetlennek hitt betegségek terápiája, sőt egyes esetekben gyógyítása is lehetővé válik. Főként autoimmun, gyulladásos, valamint daganatos betegségekről van szó, amilyen például a pikkelysömör, a Crohn betegség, a reumatoid artritis, vagy az emlőrák.


A biológiai készítrmények piaca éves szinten 12-15 százalékkal nő, szakértők úgy becsülik, hogy a világ értékben kifejezett gyógyszerforgalmának 8-10 százaléka biolóigiai terápia lehet. Az IMS nevű kutatócég 2014-re 1100 milliárd dollárra teszi a világ gyógyszerforgalmat.
Mivel az ilyen készítményeket az átlagos kémiai gyógyszerekkel – például a vérnyomáscsökkentőkkel vagy a fejfájás-csillapítókkal szemben jóval szűkebb betegcsoportot kezelnek - a magas kutatás-fejlesztési ráfordításokhoz az átlagosnál lényegesen magasabb árszint társul. Ez azt jelenti, hogy a biológiai szerek a legdrágább készítmények között vannak.

Számos eredeti biológiai gyógyszernek az elkövetkezendő években lejár a szabadalma, és ez lehetővé teszi az őket helyettesítő termékek megjelenését. Ezek nyomán a jövőben az eddigieknél jelentősen olcsóbban és szélesebb körben válnak elérhetővé, elvileg. Dankó Dávid, a Corvinus Egyetem munkatársa, gyógyszeripari szakértő azonban úgy látja, a biohasonló készítmények megjelenésétől valójában nem várható jelentősebb mértékű árcsökkentés. Ezeket ugyanis, magyarázta a Medical Tribune szaklap rendezvényén, egyrészt nem annyival olcsóbb kifejleszteni, mint a kémiai szereknél a generikumokat, másrészt a gyártók fontosnak tartják, hogy az árral is kifejezzék a gyógyszer értékét.


A biológiai terápiák tehát költségesek, amit jól érzékeltetnek a magyarországi támogatási adatok. Jelenleg a mintegy 900 tb-támogatott hatóanyagnak csak a körülbelül 6 százaléka, 51 biotechnológiai eredetű, a hazai patikákban megvásárolható mintegy hatezer támogatott gyógyszerből 60-65. Ezzel szemben a tb-támogatott gyógyszerekre 2013-ban elköltött majdnem 300 milliárd forintnak majdnem a 17 százalékát, mintegy 50 milliárd forintot biológiai szerek finanszírozására fordított az egészségbiztosító. Ezen felül a kizárólag kórházi felhasználású – főleg onkológia – készítmények között további biotechnológiai eredetű gyógyszereket is támogatnak, mégpedig 100 százalékban.

Mitől mások?

A biológiai gyógyszer nem más, mint egy darab DNS-ből, vagyis egy élő anyagból „növesztett” tisztított fehérje. Vagyis nem szintetikus molekula. Ebben az értelemben az inzulin, az oltóanyagok, a vérkészítmények és a hormonok is biológiai gyógyszerek, az utóbbi évtizedekben azonban más területeken is mindinkább ezek felé fordult a gyógyszerkutatás, átütő eredményeket hozva például az onkológiai és az autoimmun betegségek kezelésében. Vannak kifejezetten biotechnológiai gyártók, de hagyományos gyógyszergyártó cégek is foglalkoznak biológai terápiás szerek előállításával, így például a Genentech, a Roche, az Abbott és a Johnson and Johnson.

 

Dankó Dávid szerint az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy a biológiai gyógyszerek fejlesztése leginkább azokon a terápiás területeken várható a jövőben is, amelyeken a hagyományos kémiai készítményekkel nem sikerült megnyugtató eredményt elérni. Ahol azonban, mint például a fejfájás-csillapítóknál, vagy a vérnyomás- és koleszterincsökkentőknél, ahol a kémiai szerek is hatásosnak bizonyulnak, nem várható a biotechnológiai eredetű szerek megjelenése, hiszen ezeken egy sokadik gyógyszert kifejleszteni nem igazán kifizetődő.


Az Év gyógyszere is biológiai készítmény A Janssen pikkelysömörben alkalmazott biológiai terápiája lett az "Év gyógyszere". A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság azért döntött a készítmény mellett, mert az áttörést jelent a közepes fokú vagy súlyos plakkos pikkelysömörben szenvedő betegek kezelésében. A készítmény Magyarországon is elérhető a betegek számára, így az élethosszig tartó, a páciensek életminőségét jelentősen károsító betegségben a hazai biológiai terápiás paletta megegyezik a legfejlettebb országok terápiás eszköztárával. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.