BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Faktorált kórházadósságok

Miközben az MKB Bank fokozatosan kiszáll a kórházi adósságok faktorálásából, az OTP egyre nagyobb lehetőséget lát ebben a tevékenységben. Így bár becslések szerint már most is több milliárd forintot tehet ki a megvásárolt egészségügyi követelés, ez a jövőben több okból is tovább növekedhet.

Az egészségügyi intézmények fizetési nehézségei miatt ma már nem csupán a beszállítók, de egyre inkább a pénzintézetek is a kórházak finanszírozóivá válnak – vélekednek szakértők. Tény: a kórházak folyamatos likviditási gondokkal küzdenek, döntő többségük csak jelentős késedelemmel képes kifizetni a gyógyszerek, műszerek és orvosi eszközök ellenértékét, amelyek között információink szerint ma már nem csupán a kis- és középvállalatok, de nagy cégek sem képes ezt elviselni. Így - bár arra vonatkozóan nincsenek adatok – számos cég kényszerülhet eladni a követeléseit.

A faktorált kórházi tartozások értékét is csak becsülni lehet, ez szakértők szerint ma már minden bizonnyal milliárdokban mérhető. Ezt támasztja alá, hogy a piac eddigi legjelentősebb egészségügyi követeléseket kezelő cége, az MKB Faktoring akkori igazgatója, Molnár Tamás már két évvel ezelőtt arról beszélt, hogy számításaik szerint az egészségügyi beszállítói tartozások 6-8 százaléka az MKB Bank felé áll fenn. Az egészségügyi intézmények össztartozását akkor 120 milliárd forintra tették.


Idén tavasszal a gyógyszer-nagykereskedők több mint 15, az orvosi eszközgyártók és -forgalmazók pedig milliárd forint értékű számla kiegyenlítését várták a kórházaktól. Amelyek a Magyar Államkincstár adatai szerint május 31-én összesen csaknem 50 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt. Költségvetési támogatással megvalósuló adósságrendezésben az eddig nyilatkozatok alapján nem számíthatnak az intézmények. Ebben a helyzetben a követelések értékesítése mind a kórházak, mind a beszállítók számára különösen előnyös lehet, hiszen a cégek hozzájuthatnak kintlévőségeik– ha nem is a teljes, de - egy jelentősebb részéhez, így a működéshez nélkülözhetetlen likvidtőkéhez, a kórházak pedig levegőhöz juthatnak.

Az MBK Faktoring 2007 óta tekintette stratégiai céljának az egészségügyi szektorban való „aktív jelenlétet”, mert Molnár Tamás megfogalmazása szerint „hosszú távon a szektor a banki finanszírozó számára reményeik szerint jó kockázatnak minősíthető”. A bank viszont most azt tervezi, hogy fokozatosan kiszáll a kórházi adósságok faktorálásából. Ennek értesüléseink szerint részben személyi okai vannak: a cégtől ugyanis az OTP-hez igazolt Molnár Tamás, nem véletlen, hogy ez utóbbi pénzintézetnél viszont éppen most erősítenek rá erre az üzletágra.

Az OTP Bank idén áprilisban indította kereskedelmi banki faktoring üzletágát, mely néhány hete már az egészségügyi intézményekkel szembeni nem lejárt, üzleti követelések vásárlására is lehetőséget kínál – tudtuk meg a cégnél. Az OTP Faktoring nem vesz részt a kórházak lejárt adósságának kezelésében, ennek ellenére a szakemberek számottevő érdeklődésre számítanak a szolgáltatás kapcsán – közölték.

Nagy a szakadék a valóság és az elvárás között

A körbetartozások elleni fellépésről szóló uniós irányelvnek megfelelően júliustól a polgári törvénykönyv megtámadhatóvá teszi a 60 napnál hosszabb fizetési határidőket, a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat 8 százalékponttal növelt értékére emeli a késedelmi kamat mértékét, és 40 eurónak megfelelő törvényes kötbér fizetésére kötelezi a késedelmesen fizetőket. Az Orvostechnikai Szövetség adatai szerint tagvállalataik kintlévőségeik 35 százalékát 180, tíz százalékát több mint egy éve nem tudják beszedni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.