BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci VB: malária, sárgaláz is fenyeget

Több tízezer forintjába is kerülhet egészsége védelme annak, aki olyan vidékre utazik, ahová ajánlott beoltatnia magát bizonyos betegségekkel szemben. A foci VB-re készülők kiadásai között az amúgy sem olcsó belépők, repülőjegy és szálloda mellett ez nyilván nem a legnagyobb, viszont az egyik legfontosabb tétel. Brazíliában ugyanis a hasmenéses megbetegedések jelentik a legkisebb gondot az utazókat veszélyeztető sárgalázhoz, maláriához, Dengue-lázhoz vagy fertőző májgyulladáshoz képest. De a csupán a közeli országokba induló nyaralóknak is érdemes megnézni, mire hívják fel az utazás kapcsán a figyelmet a szakemberek

A közelgő foci VB miatt a Brazíliában felbukkanó betegségekről, valamint a közel-keleti koronavírus (MERS) fertőzésről és a Guineában és Sierra Leonéban zajló Ebola járványról kérik a legtöbb információt az utazók az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának munkatársaitól.

Konkrétan a Brazíliába készülőkkel kapcsolatban jelentős szervezési feladat volt a sárgaláz elleni védőoltás folyamatos biztosítása, miután a vakcinához hónapok óta nehéz hozzáférni, miközben a rendezvény több helyszíne is sárgalázzal érintett területeken található. Ezen kívül a világbajnokságra látogatók figyelmét a szúnyogok által terjesztett Dengue-láz, az étellel-vízzel átvihető kórokozók, a cseppfertőzéssel terjedő vírusosok és bakteriális fertőzések megelőzése mellett, a hosszú repülőút kockázatára, az állatharapások elkerülésére és a személyes biztonság fontosságára is felhívják.

Világszerte az utazók ezreit veszélyeztetik az étellel, vízzel, belégzéssel vagy egyéb módon terjedő betegségek. Ezeket csak megfelelő óvintézkedésekkel, vagy védőoltással lehet megelőzni, ami azért is fontos, hogy ne hurcoljunk be hazánkban nem „otthonos” betegségeket.

A magyarok által legszívesebben látogatott dél-európai térségben a hasmenés megbetegedések, valamint az UVA/UVB sugárzás, a leégés és a tengeri csalánozók csípése jelenti a fő veszélyt. Ezrét érdemes palackozott vagy forralt vizet inni és különösen figyelni a fertőtlenítésre. Emellett tanácsos olyan gyógyszereket vinni, amelyek segíthetnek a tüneti kezelésben.

A járványos gyermekbénulás újbóli előfordulása miatt az Egészségügyi Világszervezet javaslata alapján annak, aki gyermekkorában szabályosan több alkalommal kapott gyermekbénulás elleni oltást, 12 hónapnál nem régebbi emlékeztető oltással kell rendelkeznie, ha a betegséggel érintett országok - Izrael, Etiópia, Afganisztán, Irak, Kamerun és Nigéria, illetve Szíria és Pakisztán - valamelyikébe utazik.

Az OEK munkatársai arra is felhívják a figyelmet, hogy a – főleg távolabbi célpontokra szóló – last minut utazások lefoglalása előtt különösen érdemes előrelátónak lenni, hiszen az oltások vagy a maláriagyógyszer által biztosított védettség kialakulásához időre van szükség. Az Egyenlítőhöz közeli országokban malária veszély is van.

Mivel az OEK Oltóközpontja mellett több magánintézmény is foglalkozik utazással kapcsolatos védőoltásokkal, a tarifák sem feltétlenül egységesek. A tetanusz oltás nagyjából 1800-2000 forintba, a sárgaláz elleni 11-12 ezer forintba, a kolera ellenes 17-20 ezer forintba, a malária ellenes 10-12 ezre forintba kerül. Az árak a mindenkori gyógyszeráraknak megfelelően változhatnak. Ehhez jön még a kötelező orvosi konzultáció díja, ami 3-5 ezer forint között mozog. Az utazással kapcsolatos oltásokra nem vonatkozik a közgyógyellátási kedvezmény.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.