Az elmúlt tíz-tizenkét év alatt a nulláról nőtt százmillió hektárra az a vetésterület, amelyen génmódosított növényeket vetnek, s ennek több mint a fele az Egyesült Államokban van - mondta az InfoRádiónak a Szent István Egyetem akadémikus-tanszékvezető professzora.
Heszky László elmondta: csupán négy növényfaj borítja a százmillió hektárt - a kukorica, a szója, a repce és a gyapot. Európában Spanyolországban és Franciaországban is termesztenek transzgenikus fajokat, azonban csak néhányezer hektáron.
A szakember szerint nem a bioüzemanyagok miatt nő majd az ilyen növények felhasználása.
A professzor úgy véli, a legfontosabb, hogy a génmódosított növényekből jobb minőségű takarmányok, értékesebb, egészségesebb élelmiszerek készíthetők. Lesz például Omega-3 zsírsavat termelő szója és repce, vitamintermelő vagy allergén fehérjéket nem termelő növények. A legújabb felfedezés egy kenyérbúzafajta: a belőle készült kenyér fogyasztószerként használható majd. (inforadio.hu)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.