BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogyaszt a génmódosított búzából készült kenyér

Az elmúlt tíz-tizenkét év alatt a nulláról nőtt százmillió hektárra az a vetésterület, amelyen génmódosított növényeket vetnek, s ennek több mint a fele az Egyesült Államokban van - mondta az InfoRádiónak a Szent István Egyetem akadémikus-tanszékvezető professzora.

Heszky László elmondta: csupán négy növényfaj borítja a százmillió hektárt - a kukorica, a szója, a repce és a gyapot. Európában Spanyolországban és Franciaországban is termesztenek transzgenikus fajokat, azonban csak néhányezer hektáron.

A szakember szerint nem a bioüzemanyagok miatt nő majd az ilyen növények felhasználása.

A professzor úgy véli, a legfontosabb, hogy a génmódosított növényekből jobb minőségű takarmányok, értékesebb, egészségesebb élelmiszerek készíthetők. Lesz például Omega-3 zsírsavat termelő szója és repce, vitamintermelő vagy allergén fehérjéket nem termelő növények. A legújabb felfedezés egy kenyérbúzafajta: a belőle készült kenyér fogyasztószerként használható majd. (inforadio.hu)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.