BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Globális elhízást okoz a drága élelmiszer

Az éhezésen, alultápláltságon túl elhízáshoz is vezet az, hogy hathavi esés után továbbra is nagyon drága az élelmiszer – áll a Világbank témában kiadott jelentésében. Az ok: a szegények egyre inkább csak az egészségtelen, hízlaló termékeket tudják megvásárolni.

A globális élelmiszerárak hat egymást követő hónapja csökkennek, de még mindig magasak, és közel vannak a történelmi csúcsáraikhoz – értékelte az elmúlt hónapok piaci változásait a Világbank. A szervezet témában kiadott közleménye szerint a volatilis, de egyúttal magas árak nem csupán éhínséghez, és alultápláltsághoz vezetnek, de elhízáshoz is. Ennek oka, hogy a fogyasztók az olcsóbb, és kedvezőtlenebb összetételű élelmiszereket vásárolják – állapítja meg a szervezet negyedéves, az élelmiszerárakat figyelő jelentésében.

„Az egészségtelen ételek gyakran olcsóbbak, mint az egészségesek. Amikor a szegények lépést szeretnének tartani a magas élelmiszerárakkal, hajlamosak az olcsóbb, több kalóriát tartalmazó, ugyanakkor a tápérték szempontjából kevésbé kedvező élelmiszereket választani” – mondta Otaviano Canuto. AVilágbank Csoport alelnöke hozzátette: „A túlsúlyos emberek fele mindössze kilenc országban él: Kínában, Az Egyesült Államokban, Németországban, Indiában, Oroszországban, Brazíliában, Mexikóban, Indonéziában és Törökországban. Mindez azt bizonyítja, hogy az elhízás járványa nem csupán a gazdag országokat sújtja.”

A Világbank szóban forgó jelentésének legfrissebb száma szerint a globális élelmiszerárak tavaly október és idén február között csökkentek, de az árak így is csupán 9 százalékkal vannak az augusztusi történelmi csúcs alatt.

Braunmüller Lajos-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.