BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyszerhiány Szlovákiában az export miatt?

A szlovák Állami Gyószerfelügyelet (SÚKL) a májusi döntését követően újabb három gyógyszer kivitelét tiltotta meg, mert szerinte ez veszélyezeti a hazai ellátás biztonságát.

A Pozsonyban megjelen Új Szó idézte Valéria Pernisovát, a SÚKL szóvivőjét, aki szerint a hatóság most az Inspra, a Clexane és az Azilect gyógyszereket vette védelem alá, ám szlovák sajtóhírek szerint hiány mutatkozik egyes rákellenes gyógyszerekből is.

A SÚKL a Szlovákiában idén januárban életbe lépett gyógyszertörvény alapján ellenőrzi a készitmények tervezett kivitelét és behozatalát, amit a forgalmazók kötelesek előzetesen jelenteni. A szlovákiai forgalmazók január óta több mint 1400 esetben jelentettek tervezett gyógyszerkivitelt. A szlovákiai gyógyszergyártók állítása szerint a hiányzó készítményekből 20-30 százalékkal többet hoztak be, mint amit a receptre előirtak, vagyis a hiány nem rajtuk múlik: a forgalmazók viszik ki a Szlovákiában olcsón megszerezhető készitményeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.