BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyszeripar: ekkora megtakarítás nem jöhet össze

Áprilistól három hónap áll rendelkezésre, hogy az egészségügyért felelős államtitkárság kidolgozza az új gyógyszer-támogatási rendszert – mondta Szócska Miklós államtitkár a Semmelweis Egyetemen tartott fórumon.

 Egy biztos, a betegek terhe nem nőhet – tette hozzá. Lapunk információja szerint a Széll Kálmán-terv készítői a következő három év alatt 323 milliárd forintot vonnának el a gyógyszerkasszából. Ám nem tudni, hogy annak alapja a 297 milliárdos költségvetési előirányzat vagy annak az 57 milliárdos cégadókkal növelt összege-e.

Nehéz megfelelni a kettős elvárásnak – véli Szolyák Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Ugyanis ha nem nőhet a betegek terhe, egyértelműen csökken a forgalom, s ez átgyűrűzik a patikai árréstömeg apadására, emiatt patikák mehetnek tönkre, és sérül a betegek gyógyszerhez való hozzáférése. Előfordulhat, hogy némely multinacionális cég kivonja termékét a tb-támogatási listáról. Az egyesület egyébként – egyeztetve az egészségügy vezérkarával – áttekintette, mely innovatív terápiás területeken lehet, illetve hol nem lehet terápiás nyereséget elérni, s átnézték a generikus gyógyszerek palettáját is. Arra jutottak, hogy átmenetileg 30-40 milliárdos a „racionalizálási lehetőség”.

A tb-kassza csökkenésével egyébként 2014-re 0,7 százalékra süllyedne a GDP gyógyszerkiadása a visegrádi országok mostani, 1,1 százalékos átlagához képest. Ugyan a fejlett országokban az arány 0,83 százalék, de ott a hazai 200 dollárhoz képest 412 jut egy főre a közkiadásokból.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége sem látja, miből teremtené elő a kormány a tervezett megtakarítást. Rózsa Iván, a szövetséghez tartozó Sanofi-Aventis/Chinoin kommunikációs igazgatója úgy véli: a gyógyszeripar kulcsszerepet játszik a nemzetgazdaság fejlődésében. Nehezen ismerte el a kormány az ágazat k+f terén játszott fontos szerepét, de tavaly végre az ilyen célú befektetéseket a cégek már levonhatták a különadóból. Egy újabb megszorítás következménye beláthatatlan.

Nem látja tisztán Sinkó Eszter közgazdász, hogy a cégbevételek növelésével vagy a gyógyszerkiadások csökkenésével számol-e a kormány. Számítása szerint azonban legfeljebb 20-40 milliárdos többletadóval terhelhetik az ágazatban működő vállalkozásokat.
A terápiás eljárásokban és a gyógyszerfelírási szokások változtatásában is van némi tartalék, de a százmilliárdos terv irreális – állítja. A Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke szerint át kell tekinteni a tb-finanszírozást, a gyógyszertárak, az orvosok és a betegek érdekeltségi rendszerét, ám a kassza ilyen mértékű csökkentése a betegterhek drasztikus növekedése nélkül irreális elgondolás.

Tervezett lépések, szigorítások

Nemzetközi referenciaárazás kidolgozása

A generikus termékek piacra lépése után gyakoribb frissítés

Nagy értékű terápiák eredményességének nyomon követése

Biotechnológiai terápiák eljárásrendjének felülvizsgálata

Forrás: Széll Kálmán-terv

A generikus termékek piacra lépése után gyakoribb frissítés

Nagy értékű terápiák eredményességének nyomon követése

Biotechnológiai terápiák eljárásrendjének felülvizsgálata

Forrás: Széll Kálmán-terv -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.