BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajléktalankórház jelképes összegért

Csaknem háromszor annyiba kerül az évek óta üresen álló volt budapesti, Szabolcs utcai kórházi ingatlanok őrzése havonta, mint amennyiért egyetlen épületét egész évre bérli a vagyonkezelőtől a főváros – értesültünk.

Jelképes összegért, nettó évi egymillió forintért bérli a volt Szabolcs utcai Kórház egyik épületét (az ez évtől Hajléktalankórházként működtetett III. számút) a főváros a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től. Erről Skultéti József, a Főpolgármesteri Hivatal osztályvezetője tájékoztatta lapunkat. Azt is elmondta, a bérleti szerződés határozatlan időre jött létre 8 éves (2020. 08. 29-ig) tartó felmondási moratóriummal.

A volt országos hírű kórház ingatlanjai évek óta üresen állnak, és a többi épülete továbbra is az enyészeté. Ráadásul a MNV csaknem háromszor annyit költ havonta az ingatlanok őrzésére, mint amennyi a Hajléktalankórház éves bérleti díja: több mint 2,7 millió forintot, amint azt az MNV-nél a VG-nek korábban elmondták. A kórházban azoknak a fedél nélkülieknek az egészségügyi ellátását végzik, akik nem szorulnak speciális kezelésre vagy műtétre, és akiket a különösen rossz higiénés állapotuk miatt másutt nem szívesen fogadnak – mondta érdeklődésünkre a működtető Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgató-helyettese.

Győri Pétertől megtudtuk: hajléktalankórház már vagy húsz éve létezik, az ugyancsak XIII. kerületi Dózsa György úton. Csakhogy „amíg ott 19. századi körülmények között” voltak kénytelenek működni, itt már a 21. századnak megfelelő ellátást tudják nyújtani.

A kórházat, amely a gyakorlatban egy 93 ágyas belgyógyászati részleg, a héten kezdték meg átköltöztetni a Szabolcs utcába. Itt dolgozik a jövőben a kórház fél tucat főállású orvosa és másfél tucat ápolója, valamint egy jelentős számú szerződéses munkatársa. Az állandó vagy rendszeres egészségügyi ellátásra, ápolásra szoruló fedél nélkülieknek létrehozott belgyógyászati osztály mellett kialakítottak egy 20 fős lábadozót is a kórházból elbocsátott, de önellátásra még nem képes embereknek. Itt rendezték be a szociális, idős otthoni elhelyezésre várakozó hajléktalanok átmeneti szállását is, ahol 64 embernek tudnak átmeneti szállást biztosítani. A hajléktalanok ellátását háziorvosi rendelő teszi teljessé – közölte Győri Péter.

Az épület felújításához a kormány 345 millió forint támogatást biztosított. Működtetését az egészségbiztosítóval kötött finanszírozási szerződésből, a Fővárosi Önkormányzat támogatásából, illetve a BMSZKI költségvetéséből biztosítják.

A kórházat már tavaly ősszel megnyitották volna, de akkor még nem kapta meg a működési engedélyt. Az aggályokról az intézmény igazgatója, Pelle József az MTI-nek azt mondta: az új kórházat a Vágány utca felől kell megközelíteni, ahol nincs egyetlen lakóépület sem. A Szabolcs utca felől pedig zárt az épület, az idős, beteg hajléktalanok pedig nem fognak kimenni az intézményből.

Ki is dönt a hajléktalanokról? – Az Alkotmánybíróság már megtette

Veszélyes társadalmi konzultációt folytatni arról, mi legyen a hajléktalanokkal – hívták fel az országgyűlési képviselők figyelmét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetői. A miniszterelnök azon bejelentésére reagáltak ily módon, miszerint Orbán Viktor nemzeti konzultációba kezd, hogy kikérje a nagyvárosban lakók álláspontját a hajléktalankérdésről. A kormányfő szerint, ha az emberek mást akarnak, mint az Alkotmánybíróság (Ab), a kormányzat olyan előterjesztéseket készít, hogy „a többség akarata érvényesüljön”.

Az Ab november közepén nyilvánította alaptörvény-ellenesnek, és semmisítette meg azt a rendelkezést, amely szerint szabálysértés az utcán élni. A beadványt Szabó Máté ombudsman jegyezte, akit most „aluljáró-látogatásra” invitált a főpolgármester. Tarlós István megerősítette a polgármesterekkel közös korábbi kezdeményezésüket, és a parlament segítségét kéri a hajléktalan-probléma megoldására.

Az Ab november közepén nyilvánította alaptörvény-ellenesnek, és semmisítette meg azt a rendelkezést, amely szerint szabálysértés az utcán élni. A beadványt Szabó Máté ombudsman jegyezte, akit most „aluljáró-látogatásra” invitált a főpolgármester. Tarlós István megerősítette a polgármesterekkel közös korábbi kezdeményezésüket, és a parlament segítségét kéri a hajléktalan-probléma megoldására. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.