BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatékony egészségvédő eszköz az adóemelés

Európában a nem fertőző betegségek emésztik fel az egészségügyi kiadások 75-85 százalékát, megelőzésükre mégis csupán a büdzsé töredékét fordítják az OECD-országok – állapítja meg egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány. A HealthOnLine-on is közzétett anyagban a WHO Európai Regionális Irodájának munkatársai arra keresték a választ, van-e gazdaságos megoldás a betegségmegelőzésre és az egészségmegőrzésre.

A kutatók úgy találták: a dohányzásról leszoktató programok közül több is eredményesen csökkentheti a kiadásokat: az adóemelés, a dohányfüst-mentesség szabályzása, a reklámok betiltása és a kampányok indítása is. Az alkoholfogyasztást a legköltséghatékonyabban szintén a közvetlen vagy közvetett áremeléssel, valamint a reklámok betiltásával lehet visszafogni. Az egészségtelen élelmiszerekre kivetett adók szintén hasznosnak bizonyultak, a lakosság egészségi állapotára gyakorolt kedvező hatásuk jóval meghaladta az intézkedés bevezetésének költségeit. A kutatók hozzáteszik ugyanakkor, hogy e kedvező hatások a szegényebbeknél már kevésbé jelentkeznek.

A sótartalom csökkentése, vagy az élelmiszerek összetételét érintő egyéb változtatások szintén költség-hatékony intézkedésnek tűnnek. Nem igazolták vissza ugyanakkor a kutatások az egészségtelen táplálkozás káros hatásairól szóló tájékoztató kampányok eredményességét, ahogyan az iskolai élelmezés egészségesebbé tétele is viszonylag szerény eredménnyel járt. Ezeknél valamelyest hatékonyabb, amikor egészségvédő figyelmeztetéseket helyeznek el az élelmiszereken.

Az elmúlt évtizedekben egyértelművé vált tehát, hogy az általános egészségügyi tájékoztató kampányok önmagukban nem célravezetők és nem is költséghatékonyak. A reklámok betiltása vagy más pénzügyi intézkedések gyorsabb eredményre vezetnek, és költségvetési szempontból kevésbé megterhelőek, bár kétségtelenül nagyobb terhet jelenthetnek a hátrányosabb anyagi helyzetben lévők számára.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy miközben bizonyítékon alapuló kutatási eredmények támasztják alá, hogy az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés komoly gazdasági eredménnyel jár, és hogy a krónikus betegségek megelőzésének sikeréhez átfogó stratégiák alkalmazása szükséges, az OECD országok egészségügyi költségvetésük mindössze töredékét, körülbelül három százalékát fordítják prevencióra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.