BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Havi 130 ezer fixszel több

Januártól átlagosan mintegy 130 ezer forinttal emelkedik a háziorvosi szolgálatok finanszírozása. Ez is része az alapellátási rendszer átalakítására vonatkozó előterjesztésnek, amit március közepéig kell beterjeszteni a kormányhoz a szaktárcának

A háziorvosi rendszer 2015-től meghirdetett átalakításának részeként átlagosan havi mintegy 130 ezer forinttal növeli a kormány a praxisok finanszírozását – erősítette meg a Medical Online szakportál információit az egészségügyi államtitkárság. Közölték: a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi praxisok havi üzemeltetési terheinek csökkentéséhez (vagyis a rezsi fedezetére) biztosít a kormány 2015 januárjától 10 milliárd forint támogatást. A többletfinanszírozáshoz – írták – nem szükséges az önkormányzatok részéről semmilyen nyilatkozat.

Ez azért érdekes, mert korábban arról volt szó, hogy a tervek szerint a jövőben a háziorvosi rendelő fenntartását, sőt az asszisztencia bérének fedezetét is előírják majd az önkormányzatoknak, hogy mentesítsék ettől a háziorvosokat, így biztosítva számukra magasabb jövedelmet. Amely települések ezt nem vállalják, azoktól veszi csak át az állam a feladatot. Az önkormányzatoknak előreláthatólag március 1-ig kellett volna nyilatkozniuk arról, vállalják-e az ezzel járó többletköltségeket.

Most úgy látszik, a praxisok a fenntartó önkormányzatok teherbíró képességétől függetlenül megkapják a plusz állami apanázst, mégpedig várhatóan márciustól, januárig visszamenőleg. Azért akkortól, mert a kormány március 15-ig adott időt a szaktárcának arra, hogy kidolgozza az alapellátási rendszer felülvizsgálatáról és átalakításának irányairól szóló koncepciót.

Ez az alapellátásban dolgozók életpályájára vonatkozó terveket is tartalmazni fogja, amire igencsak nagy szükség van, miután az évi 80–90 frissen végzett háziorvosnak csak a 25 százaléka áll munkába a végzést követően, de 5–6 év múlva is mindössze 55–60 százalékos ez az arány. Emiatt jelenleg mintegy 200 háziorvosi praxis áll hosszabb-rövidebb ideje üresen, hiába hirdetik meg újabb és újabb támogatási pályázattal ezeket az állásokat, csak töredékükre találnak jelentkezőt.

Sokan távoznak

Az Állami Számvevőszék már három évvel ezelőtt arról írt a háziorvoslásról szóló jelentésében, hogy „az ellátórendszer ellehetetlenülését vetítik előre a humánerőforrás romló helyzete. A helyzetet az is rontja, hogy nő a külföldön munkát vállalni szándékozó orvosok száma.” Az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal adatai szerint csak tavaly 40, az idén is 36 háziorvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hivatalos igazolást.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.