BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazai gyógyszeripar: Minden 100 előállított forint még 73 forintot fial

Egyetlen év alatt több mint ezer milliárd forinttal, a teljes magyarországi nemzetgazdasági hozzáadott érték (GVA) 4,7 százalékával járult hozzá a gyógyszeripar Magyarország gazdaságához – állapította meg egy kétéves kutatás és elemzés végé a Századvég Gazdaságkutató.

Várkonyi Gáspár Századvég igazgatósági tagja egy budapesti konferencián ismertette a tanulmányt, amely szerint a kutatásban részt vett 25 gyógyszercég 2010-ben 614,9 milliárd forint bruttó hozzáadott értéket termelt közvetlenül. Ugyanakkor, ha ehhez hozzászámoljuk a közvetlen és az indikátor hatásokat is – amelyek közül az előbbi 257, az utóbbi 191,1 milliárd forintot tett ki -, akkor még további 448,1 milliárd forint a gyógyszeripar hozzájárulása a hazai GVA-hoz. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon tevékenykedő gyógyszercégek egyetlen év alatt összesen 1063 milliárd forinttal növelték a hazai hozzáadott értéket.

Emellett a foglalkoztatáshoz is jelentős mértékben hozzájárul az ágazatnak a hozzájárulása a foglalkoztatás is igen jelentős: összességében 110,2 milliárd forinttal gyarapították 2010-ben a költségvetés bevételeit adók és járulékok formájában

2010-ben a 25 vizsgált gyógyszercég több mint  14 ezer főt foglalkoztatott, viszont közvetetten további több mint 43 ezer munkahely megteremtésében vagy megtartásában is szerepet játszottak.

A hazai kutatás-fejlesztési tevékenység és a kapcsolódó ráfordítások ezeknél a gyógyszercégeknél éves szinten összességében megközelítették a 70 milliárd forintot. 2010-ben bruttó kibocsátásuk 4,5 százalékát, arányaiban a nemzetgazdasági átlag nyolcszorosát fordították kutatás-fejlesztési célokra 2010-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.