BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évente egymilliárdot költenek a helyben kevert gyógyszerekre

Évente nagyjából egymilliárd forintot költ az egészségbiztosító a gyógyszertárakban helyben készített kenőcsök, oldatok, cseppek támogatására. Bár több érv is szól a magisztrális szerek mellett, előállításuk a patikák számára egyre nehezebb feladat és mindinkább ráfizetés

Köhögéscsillapító és köptető oldat, babakrém, bőrápoló, rázókeverék, szemcsepp – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közlése szerint ilyen készítmények tartoznak ma Magyarországon az orvosok által rendelt és a patikákban helyben elkészített leggyakoribb gyógyszerek közé. Ezek támogatására havi szinten 80-100, évente egymilliárd forintot forintot költ a tb.

A hazai szabályozás jelenleg kötelezően előírja a gyógyszertárak számára az úgynevezett magisztrális gyógyszerkészítést, emiatt minden patikának rendelkeznie is kell laboratóriummal és a hozzá tartozó eszközökkel. Csakhogy az alapanyagok beszerzése egyre nehezebb, és a patikáknak nem is mindig éri meg ezeknek az orvosságoknak az előállítása.

„Az orvosi kamillán kívül évek óta mást igazából nem tudunk beszerezni biztonságos csatornán keresztül, ugyanakkor a hatályos gyógyszerkönyv tele van teakeverékekkel” – panaszolja a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének lapjában Mike László vésztői szakgyógyszerész. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke megerősíti: az alapanyagok egy része tartósan hiánycikk, főként azért, mert a gyógyszer-nagykereskedők sem tudják a patikáknak szükséges grammnyi, kilogrammnyi mennyiségben biztosítani a zsiradékokat, olajokat, növényi drogokat. Sohajda Attila szerint az is gondot jelent, hogy sokszor nem lehet az adott alapanyagokat az OEP általi támogatás alapjául szolgáló áron beszerezni, így már azon veszít a gyógyszertár. Különösen, hogy az elvileg elszámolható 30 százalékos alapanyag-árrést gyakorlatilag elviszi a nagykereskedők által felszámolt kiszerelési díj.

z alapanyagáron felül a patika csak a termék elkészítését számíthatja fel, ezt az úgynevezett magisztrális díjat azonban 2001 óta nem emelte a szaktárca. Nem csoda, ha az ma már a felét sem fedezi sem az élőmunka-, sem pedig a járulékos költségeknek – mondja Sohajda Attila, aki szerint indokolt lenne a teljes magisztrális gyógyszerkészítés árképzési rendszerének újragondolása. E nélkül ugyanis sok patikának egyre kevésbé éri meg helyben készíteni orvosságokat, még akkor is, ha ezt szakmailag a legtöbben még mindig fontosnak tartják. Így ugyanis olyan szerekhez is hozzájuthatnak a betegek, amelyekre vagy kevesebben szorulnak, ezért a gyógyszercégeknek nem éri meg előállítani, vagy olyanokat, amelyekben a hatóanyagokat célzottan összeválogatva készíttet el az orvos. Nem mellékes, hogy ezek a készítmények 50 százalékos támogatással szerezhetők be

Az MGYK alelnöke szerint fontos lenne a gyógyszertári készítmények minőségbiztosítása is, hiszen ezekre nem vonatkoznak a szigorú gyári előírások. A kamarának viszont, jelezte Sohajda Attila, már megszületett az a belső minőségbiztosítási kézikönyve, amely ezen a területen nyújt segítséget a patikusoknak. Hozzátette: ezzel párhuzamosan a patikákban készülő termékek csomagolásra, külső megjelenésre is nagyobb gondot kellene fordítani.

Egy köptetőre megy a legtöbb pénz

Ahogyan évekkel ezelőtt, napjainkban is a bőrgyógyászok és a gyermekorvosok adják a legtöbb munkát a patikusoknak. A legtöbb tb-támogatást, több mint 40 millió forintot egy köptető támogatására fordított tavaly az egészségbiztosító. Ez az összeg csaknem háromszor akkora, mint a második legnagyobb támogatással rendelkező magisztrális készítmény, egy popsikenőcs.

De tízmillió forint feletti összeget vitt el tavaly a kasszából két patikában készült szemcsepp és egy másik dermatológiai készítmény, egy krém is.

De tízmillió forint feletti összeget vitt el tavaly a kasszából két patikában készült szemcsepp és egy másik dermatológiai készítmény, egy krém is. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.