BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén 13 milliárdnyi árrést buknak el a patikák

Tavaly 9 milliárd, az idén pedig minimum további 13 milliárd forintnyi árrés-tömeget buknak el a patikák a gyógyszertámogatások szűkítése és az olcsóbb gyógyszerek preferálása miatt – közölte a Világgazdasággal a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke.

Mikola Bálint hozzátette: reprezentatív felmérésük szerint mindeközben a gyógyszertárak működési költségei nagyjából egyharmadával nőttek. A bevételkiesést a szövetség szerint az sem ellensúlyozza, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezésére a kormány mintegy 3 milliárd forintnak megfelelő árrést átcsoportosított a nagykereskedőktől a patikákhoz, az előbbiek ugyanis az árkedvezmények egy részének megvonásával az elvett árrés-tömeggel gyakorlatilag azonos összeget vettek vissza.

A MOSZ szerint ebből látszik, hogy nem jelent megoldást, ha a gyógyszerellátásban érdekelt szereplők egymás rovására próbálnak meg előnyökhöz jutni. Külső források nélkül nem oldódnak meg a problémák, ugyanakkor 15-20 milliárd forintból talpra lehetne állítani az egész gyógyszerkereskedelmet. Ez a forrásbevonás előbb-utóbb nélkülözhetetlen lesz, de Mikola Bálint szerint addig sem várhatnak a csodára, ezért a MOSZ gyártókkal és a nagykereskedőkkel vezetői és szakértői szintű egyeztetéseken keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel – mint fogalmazott - tovább tudják húzni a nadrágszíjat, merthogy belső tartalékok már nincsenek a rendszerben.

Ilyen megoldás lehetne, ha a nagykereskedők halasztott fizetést tudnának biztosítani a patikáknak. Ez esetben az előbbieknek nem kellene naponta, vagy akár naponta többször is kiszállítaniuk, mert az utóbbiak nagyobb tételt is meg tudnának egyszerre rendelni egy-egy, biztosan fogyó készítményből. A nagykereskedők számára lenne kedvezőbb ugyanakkor, ha minden gyógyszertár elektronikusan adná fel rendeléseit, ezzel élőmunkát takarítanának meg. Ma a patikaszerek kétharmadát még call centereken keresztül igénylik a patikák.

A gyógyszertárak és a gyógyszercégek érdekei pedig ott találkozhatnának, hogy amennyiben egy vállalat fontosnak tartja terméke piaci forgalmának megtartását vagy növelését, és az a termék a gyógyszert kiváltó betegnek is bevált, akkor a patikus garantálja, hogy a szer folyamatosan a páciens rendelkezésére álljon. Mivel számítások szerint naponta mintegy 650 ezer beteg-gyógyszerész találkozás történik, a patikusoknak óriási szerepük van a páciensek korrekt tájékoztatásában és szakszerű felvilágosításában – hangsúlyozza a MOSZ elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.