BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén nem lesz kórházi adósságrendezés

Uniós irányelveket és a közbeszerzési törvény is megszegik az államosított kórházak azzal, hogy nem tudnak fizetni beszállítóiknak.

„Jó esetben” ismét csak az év végén, az egészségpénztári maradványból kapnak segítséget a kórházak a beszállítóik felé fennálló adósságiak rendezéséhez – derült ki a helyettes egészségügyi államtitkár tájékoztatásából.

Cserháti Péter az Orvostechnikai Szövetség éves közgyűlésén azt mondta, az idén többek között ismét a béremelés lesz az intézményekben a prioritás, erre vonatkozóan már „előrehaladott tárgyalások” folynak. Az államtitkárság ugyanakkor azt szeretné, ha folyamatosan csökkenteni lehetne a kórházi tartozásokat, amire egyébként immár az egészségügyi intézmények fenntartójaként különösen nagy gondot kell fordítania. Az Európai Unió irányelvei és az új közbeszerzési törvény ugyanis január 1-je óta az állami beszerzéseknél általánosan harminc napban állapítja meg a fizetési határidőt azzal, hogy például az egészségügyben ez maximum hatvan nap lehet.
Az orvosi gépek, berendezések gyártóinak és forgalmazóinak jelenleg mintegy 7 milliárd forinttal tartoznak a kórházak. A cégek kintlévőségeik 35 százalékát 180, tíz százalékát több mint egy éve nem tudják beszedni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.