BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme, Szócska új egészségügyi javaslatai

A korábbinál hatékonyabban évényesítené a betegek jogait az egészségügyért felelős államtitkár, az e célból megalakuló fórum a jogalkotó tanácsadó testülete lenne.

Nemzeti Betegfórum megalakítására tett javaslatot Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a betegszervezetekkel tartott mai fórumon, amelyen közel 40 civil szervezet képviselője vett részt. Az államtitkár úgy fogalmazott: az elmúlt 10 évben, a betegjogok érvényesítése érdekében létrehozott intézményrendszer nem volt kellően hatékony, ezért szükséges az átalakulás. A fórum a jogalkotó tanácsadó testülete, valamint a civil és egyházi szervezetekkel folytatott konzultáció színtere lehetne.


Az államtitkárság létrehozná az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) is, amelynek feladata a betegek és szolgáltatók tájékoztatása, a betegpanaszok fogadás és kivizsgálása, a betegjogi képviselők intézményi hátterének megteremtése lesz a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatallal, valamint a tárca más háttérintézményeivel (ÁNTSZ, OEP) együttműködve.

Szócska Miklós bejelentette azt is, hogy hamarosan a kormány elé kerül a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) megszüntetésére tett előterjesztés. A NET ugyanis a megváltozott kormányzati struktúra és jogszabályi háttér miatt nem tudja betölteni az eredeti jogalkotói szándék szerinti feladatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.